Kamil01 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 15, 2007 Witam wszystkich bardzo serdecznie! Kilka dni temu na moim domowym komputerze zainstalowałem sobie najnowszego debiana etch 4. Radiówke i inne rzeczy już sobie skonfigurowałem lecz mam "problem" z jedną drobnostką a mianowicie wielkością ikon na pulpicie. Czy jest mozliwość ustalenia ze wszystkie ikony maja miec taki rozmiar i inne wieksze beda pomiejszane? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BlueMan 69 Zgłoś post Napisano Wrzesień 15, 2007 KDE/Gnome ? Kurcze - z wielu distro korzystałem, z kilku wersji Debiana i nie było tego problemu. Pogrzeb w ustawieniach, to tam można wybrać jakiej wielkości ikony się chce. Ale dziwne to jest, że masz różnych wielkości. Możesz zamieścić screena ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MasterNETpl 100 Zgłoś post Napisano Wrzesień 15, 2007 Jeżeli KDE to > "Centrum sterowania" > Wygląd i motywy. Możliwe, że będziesz musiał zainstalować dodatkowe pakiety z serii kde* Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kamil01 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 15, 2007 Mam gnome pozniej/jutro dam screena bo narobilem takie rzeczy ze system do reinstalacji idzie :] Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pleple 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 15, 2007 Reinstalacji? W ten sposób się nic nie nauczysz... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Wrzesień 15, 2007 Pozwolę sobie zacytować słynną frazę: "Linuksa w przeciwieństwie do Windowsa się naprawia, a nie reinstaluje..." Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bobeq 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 15, 2007 Generalnie jak komputer nie służy Ci jako serwer, radziłbym stawiać na Debianie testing (obecny zwie się Lenny). Wersja stabilna szybko się starzeje, niby są backporty, ale na desktop idealny jest testing lub nawet unstable (ten akurat nie dla początkujących). Poza tym instalacja z płyt systemu ze środowiskiem graficzny robi Ci na dysku niezłego muła z mnóstwem niepotrzebnych gadżetów. Jak chcesz gnome polecam zainstalować system bazowy z płyty netinstall (dostajesz sam podstawowy os i konsolę). Wtedy: # apt-get install x-window-system gdm # apt-get install gnome alsa-base alsa-utils gnome-audio I masz ładnie okrojony, szybki i kompletny system (sam używam). Potem można już tylko rzucić się w wir konfigurowania... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MasterNETpl 100 Zgłoś post Napisano Wrzesień 15, 2007 @bobeq jakie to ma znaczenie w przypadku osoby która chce reinstalować system gdy coś w nim nabroi ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bobeq 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 15, 2007 Jak ja zaczynałem z pingwinem, to też nieraz "z przyzwyczajenia" reinstalowałem system, gdy coś z nim nabroiłem i nie potrafiłem naprawić samemu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kamil01 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 16, 2007 Moj problem polega na tym ze nic w nim nie zrobie bo usunalem wszystkie pakiety, nawet te odpowiedzialne za neta przez co nie moge ich spowrotem zainstalowac dlatego ze mam debiana zainstalowanego z jednej plytki cd Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zrio 6 Zgłoś post Napisano Wrzesień 16, 2007 Jak dopiero starujesz z linuxem to poleciłbym Ci ubuntu - taki bardziej user-friendly debian Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Godzio 12 Zgłoś post Napisano Wrzesień 16, 2007 Jak dopiero starujesz z linuxem to poleciłbym Ci ubuntu - taki bardziej user-friendly debian Hmmmm, albo jak kto woli może byc jeszcze Mint który właśnie bazuje na łubudubuntu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kamil01 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 16, 2007 Mam serwer na linux-ie i tam sobie nawet bardzo dobrze radze Na domowym komputerze miałem już suse, mandrive, ubuntu noi debiana więc jakies początki z linuxem mam :] Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bobeq 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 16, 2007 http://www.debian.org/distrib/packages Tu możesz zassać potrzebne pakiety. Potem wypalasz je na płytce, montujesz ją w systemie, i możesz je instalować na 2 sposoby: -) # dpkg -i nazwa_pakietu (intalacja pojedynczo) -) skopiować do /var/cache/apt/archives, potem # apt-get update, a następnie # apt-get install cośtam (instalacja z zależnościami) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach