lukasz-lukrec 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 12, 2007 Witam wszytkich forumowiczów. Otóż Posiadam Serwer dedykowany (mneij wiecej) Zainstalowałem tak Debiana.. Moj problem tkwi Otoz Chce aby codziennie o 2 w nocy serwer sie mogl zrestartowac samemu bez mojej ingerencji.. Po wielu artykułach wyczytałem iż trzeba to zrobić za pomocą cona. Dobrze crona mam Ale co mam w nim wpisać. Czy restart ma być za pomocą reboota ? 2 problem.. Przypośmy zrobił się restart serwera. Bym chciął aby mi się odpalił serwer gry Counter-Strike Zaraz po uruchomieniu. także wiem że to trzeba za pomoca crona? Czy cos inaczej to trzeba zrobić. Serwer ma się uruchomic po uruchomieniu serwera: Miejsce gdzie serwer jest zainstalowany /usr/games/hlds Odpalam go za pomoca ./hlds_run -game cstrike -autoupdate -port 27015 +maxplayers 20 +map de_nuke +exec server.cfg +rcon_password "haslo" Cos wyczytalem ze sluzy za odpalenie serwer po starcie systemu: screen Serwer -dms /usr/games/hlds ./hlds_run -game cstrike -autoupdate -port 27015 +maxplayers 20 +map de_nuke +exec server.cfg +rcon_password "haslo"[/code] Czy tak to mam wpisac w cronie ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość bugmenot Zgłoś post Napisano Wrzesień 12, 2007 Otóż Posiadam Serwer dedykowany (mneij wiecej) Jak to ? Zainstalowałem tak Debiana.. Jak ? Moj problem tkwi w czym ? Otoz Chce aby codziennie o 2 w nocy serwer sie mogl zrestartowac samemu bez mojej ingerencji..Po wielu artykułach wyczytałem iż trzeba to zrobić za pomocą cona. Co to jest con ? Dobrze crona mam Dobrze, ja tez. Ale co mam w nim wpisać. Polecenie. Czy restart ma być za pomocą reboota ? Mozesz wcisnac przycisk na obudowie. Przypośmy Co zrobmy ? Serwer ma się uruchomic po uruchomieniu serwera: Jak to ? Czy tak to mam wpisac w cronie ? nie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kaczy 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 12, 2007 @lukasz-lukrec - jeśli Tobie nie chce się poprawnie napisać posta i zadać w nim pytania jak należy to nie licz na to, że komukolwiek z tego forum będzie się chciało Tobie odpowiedzieć wróżąc ze szklanej kuli. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
flies 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 12, 2007 @lukasz-lukrec: google.pl i pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MasterNETpl 100 Zgłoś post Napisano Wrzesień 12, 2007 Czy tak na prawdę trudno jest poszukać w google zasad pisania składni CRON'a? Nawet w PL języku jest ogromna masa stron. Co do autostartu gry: pliki startowe w /etc/init.d/rc.* (dokładnych opisów plików również jest masa) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Linux 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 12, 2007 Dodaj to /etc/crontab linie */1 * * * * root shutdown -r now Cześć! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
vegetagt 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 12, 2007 wredota @lukasz-lukrec najlatwiej bedzie ci ustawic crona na restart np o 2:00 oraz crona odpalajacego gre o np 2:05. Moze nie jest to jakies super rozwiazanie, ale powinno ci starczyc a co do komendy screena, to wydaje mi sie ze jest to screen -dmS user polecenie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Linux 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 13, 2007 Dobra, pomogę Ci. Tylko proszę na 2gi raz pisz posty normalnie Potrzebuje informacji: a-) ile włącza się serwer ( średnio ) b-) czy serwer można killnąć (zabić) zdrowo c-) czy przy wyłączeniu on coś zapisuje, statystyki albo coś c-) z jakiego użytkownika odpalasz ten serwer. (tylko nie mów że z roota :) ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lukasz-lukrec 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 13, 2007 No to więc. a) Cały Serwer uruchamia się średnio 30 sekund Tak ogólnie można zamknąć go zdrowo c) Nie zapisuje żadnych statystyk (jedynie logi serwera są włączone) d) serwer odpalam z konta użytkownika z przywilejami roota(nie wiem czy to dobry pomysł) Ps Dodam iż Debian jest uruchamiany w środowisku Graficznym Miejsce Docelowe Serwera napisałem Gdybyś chciał coś jeszcze się ode mnie dowiedzieć zapraszam na komunikator GG: 1882480 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach