webmaniac 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 1, 2007 Siedzę jak głupi już drugą godzinę przeglądając google... mianowicie jak DOINSTALOWAĆ (do już zainstalowanego Apache z PHP) moduł freetype? Konkret rozpakowałem już pakiet, dałem mu configure, make, make install tylko teraz co zmodyfikować w php ini, by to banglało jak trzeba i wyświetlało się jako działające w phpinfo(); ?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zrio 6 Zgłoś post Napisano Wrzesień 1, 2007 Rozumiem, że Apacha i PHP masz ze źródełek? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
webmaniac 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 1, 2007 Yyy... instalowanego razem z DirectAdmin (?) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zrio 6 Zgłoś post Napisano Wrzesień 1, 2007 Yyy... instalowanego razem z DirectAdmin (?) Czyli wpisywałeś coś takiego: ./configure & make & make install ? Jaki to system? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
webmaniac 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 1, 2007 Debian. Moje phpinfo: http://blackweb.pl/phpinfo.php Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ksk 67 Zgłoś post Napisano Wrzesień 1, 2007 mnie cos nie dziala to www Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
webmaniac 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 1, 2007 www.webmaniac.pl/phpinfo.php // nie wiem czemu tamten link nie chodzi :/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
patryk 451 Zgłoś post Napisano Wrzesień 1, 2007 Z racji tego, że nie jest to php z paczki.. Ściągnij najnowsze php z php.net, rozpakuje je, odpal configure z opcjami takimi samymi jak w Twoim phpinfo, ale dodaj dodatkowo -with-freetype, ew. --with-freetype-dir gdyby php nie moglo go znalezc, potem make, make install, restart apache'a i gotowe . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
webmaniac 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 1, 2007 Z tym, że PHP aktualizowałem z 3 - 4 dni temu na najświeższe... :] mogę to zrobić jeszcze raz ? :] Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
patryk 451 Zgłoś post Napisano Wrzesień 1, 2007 Zważając na to, że jest już nowa wersja 5.2.4 to jest to jak najbardziej wskazane. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
webmaniac 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 1, 2007 Jakie jeszcze argumenty powinien mieć serwer z prawdziwego zdarzenia? Tak by już żaden developer się nie doczepił że czegoś brak. Czy takie cos zda egzamin: ./configure --prefix=/opt/lampp --with-apxs2=/opt/lampp/bin/apxs --with-config-file-path=/opt/lampp/etc --with-mysql=/opt/lampp --enable-inline-optimization --disable-debug --enable-bcmath --enable-calendar --enable-ctype --enable-dbase --enable-discard-path --enable-exif --enable-filepro --enable-force-cgi-redirect --enable-ftp --enable-gd-imgstrttf --enable-gd-native-ttf --with-ttf --enable-magic-quotes --enable-memory-limit --enable-shmop --enable-sigchild --enable-sysvsem --enable-sysvshm --enable-track-vars --enable-trans-sid --enable-wddx --enable-yp --with-ftp --with-gdbm=/opt/lampp --with-jpeg-dir=/opt/lampp --with-png-dir=/opt/lampp --with-tiff-dir=/opt/lampp --with-freetype-dir=/opt/lampp --without-xpm --with-zlib=yes --with-zlib-dir=/opt/lampp --with-openssl=/opt/lampp --with-expat-dir=/opt/lampp --enable-xslt --with-xslt-sablot=/opt/lampp --with-dom=/opt/lampp --with-ldap=/opt/lampp --with-ncurses=/opt/lampp --with-gd --with-imap-dir=/opt/lampp --with-imap-ssl --with-imap=/opt/lampp --with-gettext=/opt/lampp --with-mssql=/opt/lampp --with-interbase=shared,/opt/interbase --with-mysql-sock=/opt/lampp/var/mysql/mysql.sock --with-oci8=shared --with-mcrypt=/opt/lampp --with-mhash=/opt/lampp --enable-sockets --enable-mbstring=all --with-curl=/opt/lampp --enable-mbregex --enable-zend-multibyte --enable-exif --enable-pcntl --with-mime-magic --with-bz2=/opt/lampp --with-pgsql=shared,/opt/lampp/postgresql --with-iconv Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
patryk 451 Zgłoś post Napisano Wrzesień 1, 2007 Nie zda, bo masz złe ścieżki. Poza tym to nie polega na tym, że im dłuższa komenda configure tym lepiej . Jeśli PHP ma aktywne moduły takie jak curl, gd+freetype, mcrypt, mysql + pdo, imap, pear, zip, zlib, xml to jest wystarczajace dla 99% userów. Warto też dorzucić Zend Optimizera, loadery Ion Cube itp rzeczy. Reszta już zależy od Ciebie i Twoich potrzeb. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
webmaniac 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 1, 2007 './configure' '--with-apxs' '--with-curl' '--with-curl-dir=/usr/local/lib' '--with-gd' '--with-gd-dir=/usr/local' '--with-gettext' '--with-jpeg-dir=/usr/local/lib' '--with-kerberos' '--with-mcrypt' '--with-mhash' '--with-mysql=/usr/local/mysql' '--with-pear' '--with-png-dir=/usr/local/lib' '--with-xml' '--with-zlib' '--with-zlib-dir=/usr/local/lib' '--with-openssl' '--enable-bcmath' '--enable-calendar' '--enable-ftp' '--enable-magic-quotes' '--enable-sockets' '--enable-track-vars' '--enable-mbstring' '-with-freetype' ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
patryk 451 Zgłoś post Napisano Wrzesień 1, 2007 Czemu nie, usuń tylko cudzysłowy jak będziesz to przeklejał na konsole.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
webmaniac 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 1, 2007 Ok, git. Dzięki bardzo za pomoc, postaram się potem uściślić wszystko w formie jakiegoś tutoriala dla potomnych ... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zrio 6 Zgłoś post Napisano Wrzesień 1, 2007 To już koledzy mnie wyprzedzili... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach