xnn 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 9, 2005 wlasnie... ciekawi mnie to zagadnienie i chcialbym zobaczyc jak wyglada szkielet sieci w polsce... jesli ktos ma jakies info/grafike prosze podeslac.. swoja droga ciekaw jestem jakie jest najlepsze lacze w Polsce jakie mozna dostac ;-) no i ile kosztuje ( wiem.. pytanie - rzeka ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ertcap 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 9, 2005 wlasnie... ciekawi mnie to zagadnienie i chcialbym zobaczyc jak wyglada szkielet sieci w polsce... jesli ktos ma jakies info/grafike prosze podeslac.. 1. mapke Exatelu znajdziesz na ich stronach 2. mapke TKTelekomu znajdziesz w ich materialach reklamowych 3. mapke TPSA - raczej nie znajdziesz nigdzie 4. mapke Netii - tez bedziesz mial problemy. Ze znaczacych operatorow z wlasnym szkieletem to chyba wszyscy (ale moglem kogos pominac). swoja droga ciekaw jestem jakie jest najlepsze lacze w Polsce jakie mozna dostac ;-) no i ile kosztuje ( wiem.. pytanie - rzeka ) Lacze do internetu czy dzierzawa lacza/przepustowosci? pzdr. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Vizharan 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 9, 2005 Wydaje mi się, że chodzi tu o maksymalnne łącze do internetu, jakie ktokolwiek może wykupić dla siebie. Gdzieniegdzie można usłyszeć, że nie za duże, i szczerze powiedziawszy interesuje to chyba wielu ludzi;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
patryk 451 Zgłoś post Napisano Kwiecień 9, 2005 Jesli jestes z Warszawy i mozesz zaoferowac cos w zamian WIX jest dobrym pomyslem.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
barteq 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 9, 2005 http://www.man.poznan.pl/pol34/weather-noc.php Sieć POL 34 - mapka topografii oraz obciążenia sieci. http://noc.pionier.gov.pl/ - tu jest źródło powyższego obrazka gdyby ktoś szukał. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ertcap 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 10, 2005 PIONIER nie ma wlasnej sieci szkieletowej - on tylko dzierzawi lacza/pasma (tak jak prawie wszyscy operatorzy w Polsce). pzdr. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Fobi Zgłoś post Napisano Kwiecień 10, 2005 Ze znaczacych to zabraklo ATMana, po jego laczach idzie ponad 50% ruchu w Polsce. Ale z mapka moze byc trudno. A co do tego lacza to mozna dostac bardzo duzo. Oczywiscie bez kontaktow czasami moze byc ciezko, w kazdym razie 155Mb/s to nie jakis tam wiekszy problem. Nie bede pisal, ze mozna zalatwic znacznie wiecej bo mozna, ale przypuszczam, ze bez znajomosci albo pieniazkow nie jest to mozliwe. Na przyklad 34Mb/s od TKTelekom to zaden problem (znajomy do sieci osiedlowej bral i to prawie od reki) Pozdrawiam, Bartek Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xnn 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 10, 2005 a co w takim razie myslicie o www.e-wro.pl ? jak myslicie.. jakie lacze mogli wydzierzawic pod ta siec? ile mbps uploadu i downloadu? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ertcap 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 10, 2005 @fobi Atman raczej nie ma swojej sieci fizycznej (bynajmniej nic o niej nie slyszalem). Przerycie calej Polski i polozenie wlasnych kabli to sa niesamowite koszty. Stac na to: *Exatel - powstal z polaczenia m.in. Tel-Energo - a Tel-Energo to byla spolka corka PSE - wiec dla nich nie bylo problemy polozenia wlasnej sieci. *TKTelekom - nie bawia sie nawet w studzienki tylko na trasach klada po prostu pod tlucznia kable - i tylko na wiekszych stacjach maja wyjscia do studzienek *TPSA - wiadomo *Netia - maja cos swojego ale z tego co wiem to jest to to bardzo male. A jesli chodzi o te 50% ruchu - to brzmi to jakby z folderu reklamowego Atmana @xnn e-wro powstalo bodajze po zalaniu Wroclawia - i jakas siec miejska (bodajze wodociagi) - kladac nowe rury odrazu polozyli sobie kable. A jakie maja lacza do Internetu - to trudno powiedziec bo na pewno wymieniaja sie z niektorymi ruchem. Mozesz sobie zobaczyc, gdzie ich siec jest rozglaszana. Jesli chcesz poznac wielkosc w Mbitach to musisz do nich zadzwonic. Jesli chodzi o maksymalna wielkosc lacz jakie mozna w Polsce wziac - to na te pytanie nie da sie tak naprawde odpowiedziec. Internet to nie jest jakas magiczna chmurka do ktorej sie wpinamy jakis laczem - Internet to sa wszystkie komputery/serwery/ruteru/itd - rowniez jeden glupi komputerek z Neostrada czy mala siec osiedlowa. Ktos moze miec wziete np. 2Mbit do operatora miedzynarodowego ale dodatkowo wymieniac sie ruchem z lokalnymi operatorami na laczu 1Gbit. I w takim przypadku nie da sie powiedziec jakiej wielkosci ten operator ma lacza. Jesli chodzi o maksymalne lacza poza Polske - to jedyna wartoscia ograniczajaca sa przepustowosci lacz operatorow sieci szkieletowych w Polsce (te 4 firmy co wymienilem). Wielkosci liczone sa raczej na poziomie n x Gbit gdzie n to liczby dwucyfrowe. Mam nadzieje, ze teraz dla wszystkich wszystko jest jasne pzdr. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach