bartek24m 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 15, 2007 witam wsyztkich mam taki problem po przenosinach na nowy serwer iz nie idą polskie znaki jesli sie uzywa szybkiej odpowiedzi / szybkiej edytacji posta / lub wpisywania roznych rzeczy na shoutboxie wystarczy ze pojawi się jedna literka łąż i juz post nie wysle się poprostu kliknie się wyslij i wyskakuje te kołko co się kreci i nic takie tzn. loading ktore powinno sie załadowac po 3 sekundach tutaj trwa 5 - 10 minut i nic shoutbox tak samo posting in progress dopiero jak się weźmie opcje zaawansowane to mozna wysłac post z polskimi znakami szybka odpowiedz bez polskich znaków działa tak samo shoutbox nic nie instalwoałem to napewno nie jest skryptu wina poniewaz keidys tez miałem z tym problem ale jakos serwerownia sie uporała z tym teraz jestem sam na dedyku i niewiem czego to moze byc wina kodowanie chyba dobre jest poniewaz jak sie napisze specjalny skrypt do postowania do bazy danych to idzie to ... a gdyby było cos nie tak to w sumie nawet opcje zaawansowane by niedziałały prosił bym o pomoc co moze byc nie tak... dane serwera mysql : # Wersja serwera: 4.1.10-standard-log # Wersja protokołu: 10 System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8) czy myslicie ze jak bym zmienił to na latin1_swedisch_ci by pomogło ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość normanos Zgłoś post Napisano Lipiec 15, 2007 nie znam vB ale w IPB identyczne błędy wynikają z ustawienia złego (dla nas) kodowania w plikach JS/php związanych z obsługą ajaxowych funkcji. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Prohost 345 Zgłoś post Napisano Lipiec 15, 2007 To napewno nie jest wina vbulletina. U mnie normalnie działa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Lipiec 15, 2007 Jeśli PL znaczki nie chcą się wyświetlać, selectować, insertować... to masz coś globalnie namieszane w collations. Kodowanie serwera to jedno, bazę masz pewnie w zupełnie innym charset'ie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bartek24m 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 15, 2007 wiem ze to niewina vbulletina bo na jeszcze wczesniej działało ok cos z tym ajaxem nie tak moze ktos by mi doradził jak to ustawic ( jakie wy macie ustawienie etc. ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Prohost 345 Zgłoś post Napisano Lipiec 15, 2007 wiem ze to niewina vbulletina bo na jeszcze wczesniej działało ok cos z tym ajaxem nie tak moze ktos by mi doradził jak to ustawic ( jakie wy macie ustawienie etc. ) Może najpierw sprawdz logi php. Może jakiś błąd będzie. Ja mam mysqla na latin1. W vb opcje ajaxa na full (sprawdź czy ci się nie wyłączyły). Tylko wysiwyg edytor mam wyłączony bo mi się z modem gryzie (więc mam standard). Zaimportuj jeszcze styl dla pewności. edit Jaki masz tam php? Jeśli masz php5 to sprawdź w config.php ustawienia. Możesz zmienić na mysqli bazę. Są jeszcze inne ustawienia które mogą się przydać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach