Bayron 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 24, 2007 Witam Mam dosc dziwne pytanie, dotyczace uslugi ftp w wiekszosci firm hostingowych. Nurtuje mnie pytanie dotycznace dostepu do plikow, tzn. tworze sobie 2 konta ftp - A i B (a pozniej C.. itd). Chce by konto A mialo pelne prawa dostepu do katalogu "ftp" (usuwanie, kopiowanie, czytanie, pisanie, tworzenie kat i inne), natomiast konto B (i np. C, D...) moze tylko uploadowac do "ftp/upload", natomiast reszte moze tylko czytac. Czy cos takiego jest mozliwe na zwyklym hostingu? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kamil01 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 24, 2007 Na 100% jest takie coś możliwe, wiem bo sam u siebie na dedyku w plesku mam opcje zaawansowane przy zakladaniu konta tzn kazdy zwykly user moze je zmieniac np. tylko odczyt, tylko zapis itd.... albo to i to więc raczej się da Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bayron 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 24, 2007 No ale ty masz dedyka, jak mowisz, czyli mozesz sobie wrzucic jakis program do obslugi ftp. Natomiast mnie interesuje jak to zrobic. Np. tworze 2 (i wiecej kont), ktore maja dostep do x:\ftp\ Glowne konto (A) moze w tym katalogu wrzystko, kasowac, zmienic itp, natomiast inne konta (B i reszta) w tym katalogu moge tylko uploadwac i czytac, natomiast zapisywanie czy kasowanie jest niemozliwe. Jak cos takiego zrobic? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Art_ 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 24, 2007 Jak cos takiego zrobic? napisac do admina ? ( ew. poszukac odpowiedniej opcji w panelu ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kamil01 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 24, 2007 Ale to ze mam dedyka o niczym nie swiadczy, nic nie musze zmieniac po za Panelem w Panelu zwykly szary uzytkownik sam sobie robi konto ftp i nadaje mu odpowiednie prawa. Tak raczej jest wszedzie gdzie jest windows i plesk bo w unixie tego typu rozwiazania nie spotkalem a moze byla to stara wersja pleska, nie wiem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bayron 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 24, 2007 to w takim razie mozecie mi polecic jakis hosting podobny do np. hostgator, lunarpages, (duzy dysk, duzy transfer, tani i dobry) ktory mialby takie opcje? Bo szukam po panelach i na jednym z takich hostingow poinformowano mnie o chmodzie, ale jak to w praktyce skonfigurowac to nie wiem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Art_ 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 24, 2007 jesli nadasz plikom uprawnienia ( wlasnie przez chmod o czym wiecej znajdziesz w googlu ) tylko dla usera który jest wlascicielem pliku np. chmod 744 nazwa.pliku (FTP A) to pozniej łącząc się innym kontem ( FTP B ) bedziesz mógł tylko czytac plik ew. uploadowac nowe. chyba o to ci chodzi ? wiecej - http://pl.wikipedia.org/wiki/Chmod Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bayron 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 24, 2007 czyli nie ma mozliwosci ustawienia tego jak pisalem? Ewentualnie moze podac ktos taki hosting(min. www+ftp na kilkudziesieciu userow), ktory zapewnialby te opcje? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach