mahatma 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 19, 2007 Witam To napewno kest proste ale ja nie moge znalezc i nie pamietam. Problem mam taki ze mialem domene zarejestrowana w Godaddy odnowilem ja a oni ja zgobili i teraz przejelo ja nominet. Sama domena nie byla mi potrzebna poza jednym delikatnym faktrm ze uzywlem jej jako servera dns i teraz zima. To znaczy robilem to 2 lata temu i teraz nie pamoietam jak Jak zmienic nazwe servera dns w Debianie z VHCS2 szukam szukam i nie wiem gdzie Zaczalem sie zastanawiac jak to jest ze server wie ze taka domena jest serwerem dzs. Problem mam taki ze np jak wpisuje ns.staranazwa.co.uk to mi przyjmuje u rejestratora jako server dns ale jak wpisuje ns.nowadomena.cos to nie ptzyjmuje Wiec powiedzmy ze kupije w godaddy nowa domene np 111.com kupuje server dedykowany i teraz co zrobic aby domena wskazywala na ten server skoro server dns ma byc na tym serverze? czyli jak zrobic zeby i rejestranta domeny 111.com mozna bylo wpisac jako server dns ns.111.com Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość normanos Zgłoś post Napisano Czerwiec 19, 2007 /etc/bind9/ /var/cache/bind/ ew. /etc/vhcs2/bind9/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mahatma 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 19, 2007 /etc/bind9//var/cache/bind/ ew. /etc/vhcs2/bind9/ DZIEKI ZA ODPOWIEDZ To gdzie sa pliki konfihuracyjne to ja wiem ale nie wiem jak zrobic aby pierwsza domena byla serverem dns to znaczy jak zrobic aby majac 1 server i jedna domene moc wskazac ja jako server dns jaki zapis musi byc w tej domenia jak wpisuje stara domene to przyjmuje a jak wpisuje nowa domene jako server DNS to pokazuje error Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość normanos Zgłoś post Napisano Czerwiec 19, 2007 niestety dla mnie piszesz zupełnie niezrozumiale. http://pl.docs.pld-linux.org/uslugi_named.html http://debian.one.pl/howto/dns.php fragmenty z strefy danej domeny na jakie powinieneś zwrócić uwagę: @ IN SOA ns1.twojadomena.pl. root.twojadomena.pl. ( ... IN NS ns1.twojadomena.pl. // adres naszego Primary DNS IN NS ns2.twojadomena.pl. // adres naszego Secondary DNS ... ns1 IN A 1.1.1.1 //pierwsze ip ns2 IN A 2.2.2.2 //drugie ip Następnie reload binda,patrzysz w logi czy nie mial zastrzezen, idziesz na strone rejestratora i albo zmieniasz od razu dnsy albo musisz skorzystac z opcji w stylu 'dodaj nameserwery' -> wtedy wpisujesz twoje ns1.twojadomena.pl i ns2.twojadomena.pl -> OK, później zmiana delegacji owej domeny i już. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mahatma 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 19, 2007 Dziekuje za pomoc Niestety Moje wpisy wygladaja tak $TTL 86400 @ IN SOA ns.dns.info. root.dns.info. ( ; dmn [dns.info] timestamp entry BEGIN. 1182210682 ; dmn [dns.info] timestamp entry END. 8H 2H 4W 1D ) IN NS ns.dns.info. IN MX 10 mail.dns.info. dns.info. A ***.***.***.*** dns.info. IN TXT "v=spf1 a mx ip4:***.***.***.*** a:ns.dns.infoOC ~all" ns IN A ***.***.***.*** mail IN A ***.***.***.*** www CNAME dns.info. ftp CNAME dns.info. ; sub [{SUB_NAME}] entry BEGIN. ; sub [{SUB_NAME}] entry END. i dla poprzednie j dzialajacej domeny wygladaly identychnie Jednak kiedy wpisuje w godaddy moj nowy dns to nie przyjmuje Wiem ze kiedy to konfigurowalem pierwszy raz to cos trzeba bylo zrobic ale nie pamietam co Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Czerwiec 19, 2007 @ IN SOA ns.dns.info. root.dns.info. (dnsuk.info. A ***.***.***.*** ... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach