TheBlood 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 16, 2007 Witam, Jak wiadomo do serwera dedykowanego ma się zdalny dostęp. Jednak odnoszę wrażenie, że ów zdalny dostep opiera się na innych zasadach niż w Windowsie, tzn mamy bardziej ograniczone pole manewru. W przypadku zdalnego połaczenia z Windowsem możemy odpalić przeglądarkę, wejść na konkretną stronę (chociażby wyslijto.pl) i np ustawić wysyłanie jakiegoś pliku. A jak wygląda sprawa w Linuxie? Czy istnieje możliwość wykonania analogicznej czynności jak wyżej napisałem w przypadku Linuxa? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Czerwiec 16, 2007 A jak wygląda sprawa w Linuxie? Czy istnieje możliwość wykonania analogicznej czynności jak wyżej napisałem w przypadku Linuxa?A dlaczego mialaby nie istniec? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Czerwiec 16, 2007 lynx, ftp, ssh - czego chcesz więcej? jesteś UID0 możesz wszystko Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
TheBlood 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 16, 2007 Hehe, no wpisałem np komendę lynx http://uploaded.to, ale widzę tylko sam tekst A chciałbym móc skorzystać z takich funkcji jak wysłanie czegoś przez wbudowany w stronę formularz, jak mogę to zrobić? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
michalpc 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 16, 2007 @TheBlood jest to tryb tekstowy przeznaczony do administracji i nie ma co obciążać maszyny trybem graficznym , ale jeżeli chcesz sie uprzeć poczytaj o vnc i nxserver. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
TheBlood 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 16, 2007 Dzięki - zainstalowalem VNC serwer, środowisko graficzne do niego, odpowiednio skonfigurowalem i zdaje się, że dobrze pyka... Niestety po tych zabiegach, nie mogę przez ssh połączyć się z serwerem, zaś przy probie zrestartowania ssh otrzymuję komunikat: Starting sshd: PRNG is not seeded Co jest tego przyczyną? Przeglądając google natknąłem się na jakiś skrypt/program, który "naprawia" ten bład, ale może istnieje jakiś bardziej humanitarny sposob rozwiązania tego problemu, pokroju zmiany jakiejś opcji? Z góry dzięki za odpowiedź. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Czerwiec 16, 2007 Starting sshd: PRNG is not seededWyglada na to, ze nie masz /dev/{u,}random. Kompilowales moze wlasne jadro? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
TheBlood 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 16, 2007 Niestety nie kompilowałem i obawiam się, że nie potrafię tego zrobić. Mam vpsa z gotowym CentOSem zainstalowanym przez DC. Jak mogę sprawić, by to /dev/{u,}random pojawiło się gdzie trzeba i było akceptowane przez SSH? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Czerwiec 16, 2007 /dev/random (ew. /dev/urandom) to plik, ktory w systemie stanowi zrodlo liczb pseudolosowych. Skoro wczesniej sshd sie odpalalo, a teraz nie, to znaczy, ze przed chwila go skasowales (umyslnie lub nie ). Sproboj odbudowac strukture katalogu /dev tym poleceniem: cd /dev; sh MAKEDEV Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
TheBlood 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 16, 2007 Stworzyłem ręcznie te pliki random i urandom, ale sshd nadal się nie odpala. Zaś tego pliku MAKEDEV nie ma w ogóle w katalogu dev. Nic nie usuwalem, coś się poknociło podczas instalacji środowiska graficznego... Na innym serwerze mam m.in ten pliczek MAKEDEV, problem w tym, że nie wiem jak go wgrać na ten nieszczęsny serwer, bo ssh nie działa :/ Masz moze jakiś pomysl? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Czerwiec 17, 2007 Stworzyłem ręcznie te pliki random i urandom, ale sshd nadal się nie odpala.To nic nie da Na innym serwerze mam m.in ten pliczek MAKEDEV, problem w tym, że nie wiem jak go wgrać na ten nieszczęsny serwer, bo ssh nie działa :/ Masz moze jakiś pomysl? O ile to jest CentOS (bo znajac zycie MAKEDEV rozni sie miedzy dystrybycjami) to wgraj via FTP/VNC/cokolwiek Nie jestem wrozka i nie wiem co tam masz poinstalowane... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
TheBlood 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 17, 2007 Niestety to nic nie dalo. Po kilku godzinach rozgryzania, przerzucania plikow Dev z jednego serwera na drugi poddalem się i zamowilem reinstalację systemu :/ Dobrze ze darmową Nie polecam środowiska gnome na CentOS - na 100% rozwali wam system A przy okazji: znacie moze jakieś lżejsze, bezpieczniejsze i mniej zawodne środowisko graficzne dla linuxa? Które nie będzie instalować mi jakichś podejrzanych demonów blokujących ssh i "czyszczących" katalog dev? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Czerwiec 17, 2007 Niestety to nic nie dalo. Po kilku godzinach rozgryzania, przerzucania plikow Dev z jednego serwera na drugi poddalem się i zamowilem reinstalację systemu :/ Dobrze ze darmową E... Miales uruchomic MAKEDEV (tak jak Ci to napisalem 3 posty wyzej), a nie przerzucac pojedyncze pliki... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
TheBlood 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 17, 2007 Odpalilem. Pojawiło się kilkadziesiąt razy command not found i raz error o braku dostepu do jakiegoś pliku. Nic nie uleglo zmianie. Wowczas zaczalem pliki przerzucac. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cyrial 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 17, 2007 A przy okazji: znacie moze jakieś lżejsze, bezpieczniejsze i mniej zawodne środowisko graficzne dla linuxa? Które nie będzie instalować mi jakichś podejrzanych demonów blokujących ssh i "czyszczących" katalog dev? - Fluxbox/Blackbox - WindowMaker - Xfce - naprawdę fajne i lekkie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Drapak 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 23, 2007 A przy okazji: znacie moze jakieś lżejsze, bezpieczniejsze i mniej zawodne środowisko graficzne dla linuxa? Które nie będzie instalować mi jakichś podejrzanych demonów blokujących ssh i "czyszczących" katalog dev? Jeśli postępujesz zgodnie z instrukcją czy instalujesz gotowe paczki z zachowaniem zależności takie coś się po prostu nie zdarza. - Fluxbox/Blackbox- WindowMaker - Xfce - naprawdę fajne i lekkie To są menedżery okien działające w środowisku graficznym X-Free86 / Xorg. pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
TheBlood 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 23, 2007 Jeśli postępujesz zgodnie z instrukcją czy instalujesz gotowe paczki z zachowaniem zależności takie coś się po prostu nie zdarza. Polecam instalację KDE poprzez yum groupinstall "KDE (K Desktop Environment)" na CentOS5 Możliwe, iż bedziesz mial wlasnie dokladnie takie bledy jak powyzej opisane Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach