matspix 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 9, 2007 Dotarły do nas anonimowe informacje o rzekomo udanym ataku na serwery jednej z polskich firm hostingowych (webd.pl). Ataku w wyniku którego miało dojść do wycieku blisko 15000 danych osobowych użytkowników, wraz z hasłami dostępowymi do kont ftp oraz cPanel. Więcej: http://hack.pl/aktualnosci/masowe_wlamania...onta_webdpl_648 Co o tym myślicie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
michalpc 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 9, 2007 Możliwe, ale kto normalny by ustawiał to samo hasło wszędzie i jeszcze trzymał niezakodowane po stronie firmy. Będą mieli trochę zabawy, a anonimowa informacja może być tylko plotką aby zaszkodzić firmie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
prat 1 Zgłoś post Napisano Czerwiec 9, 2007 Wiele osób tak robi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Baernash 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 9, 2007 To możliwe. W takich sytuacjach firmy najczęściej nie przyznają się że coś takiego miało miejsce. Podobno jest to codzienność. Z drugiej jednak strony każdy mógłby powiedzieć "włamałem się tu i tu ale oni się nie przyznają bo się wstydzą". Myślę że jeżeli już ktoś by dokonał włamania to w konkretnym celu np wykradzenia i sprzedania danych, tak więc o prawdziwości tej plotki będziemy mogli się przekonać dopiero za jakiś czas gdy ktoś zacznie bawić się wykradzionymi informacjami. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
verde 4 Zgłoś post Napisano Czerwiec 9, 2007 Po mojemu to to jakis zart . Watpie by tak przechwycic wszytkie hasla :> na cpanel ftp itd. Byc moze jakas prowokacj aby webd zniszczyc i ludzie pouciekali z tamta . Rozne sztuczki sa konkurencji by tylko zniszycz dana osobe / firme. A jak nawet by do tego doszlo to tylko gratulacje ;] Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Czerwiec 9, 2007 Na ile dobrze oceniam budowę CPanela, to musieliby zdobyć uprawnienia konta root aby przeczytać te wszystkie pliki z hasłami, a wtedy włamywacze dokonaliby raczej śmielszych czynów... Może mają maszynę w tym samym węźle co webd.pl i wysniffowali sobie te hasła Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
elcct 159 Zgłoś post Napisano Czerwiec 9, 2007 Nie wiem ale ja jakis czas temu dostalem maila od webd w stylu ze moje haslo jest ciagle takie same jak przy zakladaniu konta i ze wzgledow bezpieczenstwa mam zmienic inna sprawa ze juz dawno mialem inne. napisalem do nich ze czy to nie jakis scam czy cos ale nic nie odpisali... mysle ze jest cos na rzeczy. dlatego mysle teraz na sciagnieciem konta na moj dedyk. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
netu 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 9, 2007 ja wam powiem iz to wszystko to jest prawda, webd nie potrafi nawet swojej strony zabezpieczyć strona jest podatna na sql i xss to mogłem sprawdzi nawet ja prześlę wam screena ze za pomocą błędów można nawet wgrac logo wht do kodu strony webd.pl; przez ten błąd można wyciągnąc sesje od usera wysyłając spreparowany link wyciągnąć od niego sesje i wejść do panelu jego konta Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
exe 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 9, 2007 Dali ciała, podobnie ja home.pl. Mam nadzieje że jakoś uda im się połatać skrypt bo trochę już mają klientów i źle ludzie zaczęliby oceniać hosting w Polsce. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tripix 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 9, 2007 Myślę że jeżeli już ktoś by dokonał włamania to w konkretnym celu np wykradzenia i sprzedania danych, tak więc o prawdziwości tej plotki będziemy mogli się przekonać dopiero za jakiś czas gdy ktoś zacznie bawić się wykradzionymi informacjami. Niektórzy włamują się, aby sprawdzić swoje umiejętności i bezpieczeństwo systemu oraz dla hobby i zabawy... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Noone 19 Zgłoś post Napisano Czerwiec 9, 2007 To możliwe. W takich sytuacjach firmy najczęściej nie przyznają się że coś takiego miało miejsce. Jak porządna firma to się publicznie przyznaje: http://www.dreamhoststatus.com/2007/06/06/security-breach/ Jeszcze proszą userów o zmianę haseł. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
verde 4 Zgłoś post Napisano Czerwiec 9, 2007 netu mniejszego screna sie nie dalo juz ;]. No jak widac i profesionalista tez przydarzają wpadki ;] Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Erew 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 9, 2007 Raczej te informacje są prawdziwe skoro: http://cc-team.org/index.php?name=news&show=1138 Tym bardziej, że index tej strony statusy.webd.pl dalej wisi podmieniony to jestem skłonny w owe zajście uwierzieć. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
alien 345 Zgłoś post Napisano Czerwiec 9, 2007 Dali ciała, podobnie ja home.pl. Prostestuje przeciw stawianiu sprawy home w tym samym szeregu ;-). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
irvinek 4 Zgłoś post Napisano Czerwiec 9, 2007 Zgadzam się , wystarczy te loginy są autentyczne wystarczy wpisać http://login z tej bazy.webd.pl i sprawdzić. Edit: 2 minuty na stronie webd i już znalazłem błąd Link do foty Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
verde 4 Zgłoś post Napisano Czerwiec 9, 2007 lol teraz kazdy bedzie "hakowal" Webd. A administracja dalej miliczy jak gdyby nic. Moze poprostu nie wnikaja w rozmowy a uf trudza sie nad nowymi zabezieczeniami ;d serwera Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
netu 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 9, 2007 @verde kliknij na obrazek to sie powiekszy @irvinek widze ze wykozystaleś ta samą luke za pomocą można skraść sesje 88% stron rządowych ma takie luki ale jak można zaincludowac obrazek tak jak ja to zrobiłem to już naprade jest parodia serwisu a co do stawiania tego obok home.pl to by było jak by postawić malucha kolo merca webd.pl ma dedyka w leaseweb.com a home ma własną serwerownie w polsce i renome którą webd sie pochwalić nie może Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Czerwiec 9, 2007 teraz to ja protestuję: home.pl nie ma własnej serwerowni... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zrio 6 Zgłoś post Napisano Czerwiec 9, 2007 GTS Energis Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
netu 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 9, 2007 ok kolokuje własne serwery w serwerowni gts energis ale ma ich kilka - kilkanaście i ogólnie co tu porównywać home do webd Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
moron 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 9, 2007 CALA BAZA KLIJENTOW WRAZ Z... greetz dla starej szkoły polskiego podziemia,które już nie istnieje..hehto musiala byc baaardzo stara szkola ciekawe kiedy sie skapna ze mieli wlam... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Baernash 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 10, 2007 Niektórzy włamują się, aby sprawdzić swoje umiejętności i bezpieczeństwo systemu oraz dla hobby i zabawy... To prawda. Ta dyskusja przypomniała mi o e-mailu jaki otrzymałam 2 tygodnie temu: Witamy, W związku z kilkoma zgłoszeniami włamań, jakie miały miejsce na kontach paru użytkowników pragniemy przypomnieć, iż ustawiane przez Państwa hasła do kont ftp nie powinny być wyrazami, które można łatwo odgadnąć, czy znaleść w słowniku. Przykładami takich niepoprawnych haseł są np. "kwiatek" czy "slonko". Ustawienie tak prostego do odgadnięcia hasła można porównać do zakupu drzwi antywłamaniowych i pozostawienia klucza pod wycieraczką. Aby zabezpieczyć naszych użytkowników przed popełnieniem tak banalnych, lecz dotkliych w skutkach błędów, nałożyliśmy dodatkowe ograniczenia podczas zmiany haseł w panelu administracyjnym. Od teraz każde nowe hasło musi zawierać minimum 6 znaków, w tym minimum 2 cyfry oraz 2 litery. Wszystkich użytkowników, którzy do tej pory korzystają z łatwych do odgadnięcia haseł prosimy o ich zmianę w panelu administracyjnym konta na bardziej skomplikowane. -- Pozdrowienia, ForAll.pl - Hosting To tylko może potwierdzić włamania do webd i nagły upgrade bezpieczeństwa w niektórych firmach hostingowych Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tomasz Fiedoruk 98 Zgłoś post Napisano Czerwiec 10, 2007 Trochę OT, najlepsze wymagania co do hasła ma Onet AdKontekst, nie dość ze długie trzeba wygenerować, nie dość że musi mieć cyfry to jeszcze trzeba podać znaki specjalne. Normalnie AES Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
verde 4 Zgłoś post Napisano Czerwiec 10, 2007 każde nowe hasło musi zawierać minimum 6 znaków, w tym minimum 2 cyfryoraz 2 litery. Ale co po tym jesli ktos przejmuje cala baze klientow z haslami loginami ITP. Zadne haslo nie pomorze bo ktos jak na tacy ma nasze wszytkei dane. To jest moze i dobre na tych co robia pojedyncze wlamy na konta ww, wiadomo latwe haslo kazdy lepszy programem mozna wyciagnac i nie trzeba znac sie nie wiadomo jak na wlamach na serwer. ;] Po za tym jesli ktos lubi miec jako tako zabezpieczone konto nie podaje hasla / hasel ( wyrazow ) ktore sa dostepne w biblotecze kazdego programu do lamania hasel ;] Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
irvinek 4 Zgłoś post Napisano Czerwiec 10, 2007 Podobno jeszcze można przeglądać fakturki innych klientów niestety nie mogę tego potwierdzić gdyż nie mam tam konta . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach