kane 0 Zgłoś post Napisano Maj 2, 2007 Witam Panowie, Nie jestem biegłym adminem a dedyka używam do celów mojego serwisu internetowego. Moje pytanie: Jak mozna szybko zmianić adresy IP serwera na nowe w Cpanelu a stare usunąć bo już nie sa potrzebne. Pozdrawiam. Z góry dziękuje za pomoc. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Maj 2, 2007 Jeszcze raz i porządnie, bo czytać się tego nie da... jak jest teraz i co chcesz osiągnąć? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kane 0 Zgłoś post Napisano Maj 2, 2007 Chodzi mi dokładnie o zmianę adresów ip dla całego serwera z 2 starych na nowe tak by serwer był kompletnie skonfigurowany dla nowych ip a stare mogły by być usunięt bo juz ich nie będę potrzebował. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Maj 2, 2007 Generalnie sprawa jest prosta: 1) podmieniasz IP w systemie 2) podmieniasz IP w httpd.conf 3) podmieniasz IP w strefach BINDa 4) podmieniasz IP w pliku konfiguracyjnym panelu ale... Po pierwsze, to na 100% licencja na panel jest przypisana do konkretnego adresu IP, tak więc czeka Cię zmiana... support DA robi to ad-hoc w godzinach pracy, jak to jest z CP tego nie wiem, ale należy się przygotować na to że to potrwa i panel nie będzie chciał wystartować... Po drugie... nie masz tam jakiegoś skryptu w katalogu /usr/local/cpanel co się nazywa swap_ip.sh (czy jakoś tak) co to by za Ciebie wykonał p. 2,3,4 i ponownie wygenerował pliki konfiguracyjne poszczególnych kont? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Przemysław 0 Zgłoś post Napisano Maj 2, 2007 pliki, które należy zmodyfikować (oprócz tego co wymienił Bellerofont) to: /etc/wwwacct.conf /etc/ips /etc/domainips /etc/proftpd.conf /etc/named.conf /etc/hosts Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach