strazak 0 Zgłoś post Napisano Marzec 20, 2005 Mam zamiar wykupic sobie serwer , niestety w tej dziedzinie jestem laikiem.Na co glownie nalezy zwracac uwage wykupujac serwer? Jesli chodzi o pojemnosc to interesuje mnie do 30 GB natomiast cenowo to do 300 zl za miesiac. Na serwerze mam zamiar umieszczac filmy divx glownie hity kinowe , nowosci. Czy firma od ktorej wynajmuje serwer moze robic problemy z tego powodu ze znajduja sie na nim divx ,czy moze sie czepiac ze niposiadam praw autorskich? Chcialbym podszkolic sie w tej dziedzinie , czy znacie moze jakies ksiazki godne polecenia z ktorych moglbym sie dowiedziec jak zarzadzac serwerem a moze jakies publikacje elektroniczne , albo jakies strony internetowe ? pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Świstu 0 Zgłoś post Napisano Marzec 20, 2005 Mam zamiar wykupic sobie serwer , niestety w tej dziedzinie jestem laikiem.Na co glownie nalezy zwracac uwage wykupujac serwer Na serwerze mam zamiar umieszczac filmy divx glownie hity kinowe , nowosci. Skoro poszukujesz serwera na download, to zwracaj uwagę na uptime, pingi, ilość transferu. Jesli chodzi o pojemnosc to interesuje mnie do 30 GB natomiast cenowo to do 300 zl za miesiac. Teoretycznie mógłbyś już kupić cały sprzęt dla siebie, jeśli dobrze poszukasz, powinieneś znależć serwer dedykowany w takiej cenie. Czy firma od ktorej wynajmuje serwer moze robic problemy z tego powodu ze znajduja sie na nim divx ,czy moze sie czepiac ze niposiadam praw autorskich? Większość poważnych firm zabrania tego w swoim regulaminie. I słusznie. Przecież w razie czego, oni również ponoszą konsekwencje. pozdrawiam (wow, już 100 postów ;-) ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ArturaS 0 Zgłoś post Napisano Marzec 20, 2005 Czysta próba piractwa :| :| :| ja bym na miejscu admina odrazu Zbanował użytkownika albo conajmniej dał mu ostrzeżenie!! :evil: :evil: Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Fobi Zgłoś post Napisano Marzec 20, 2005 Obawiam, sie ze wykupienie platnego serwera dedykowanego w celu rozpowszechniania piractwa nie przejdzie. Kazdy to wykryje predzej czy pozniej. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ece 0 Zgłoś post Napisano Marzec 20, 2005 Zapomij o tym w ogole. Inna sprawa, ze nie rozumiem co maja pingi do serwera na download, a uptime w moim mniemaniu jest duzo mniej wazny przy tego typu serwerze, niz przy hostowaniu tradycyjnych stron. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Świstu 0 Zgłoś post Napisano Marzec 21, 2005 nie rozumiem co maja pingi do serwera na download Z autopsji mogę wysnuć wniosek, że spore pliki lepiej wgrywa się na ftp w eu niż w usa (niższe pingi). Niewykluczone, że ta teoria jest błędna, jednak w moim przypadku znajduje poparcie. uptime w moim mniemaniu jest duzo mniej wazny przy tego typu serwerze, niz przy hostowaniu tradycyjnych stron. Wyobraź sobie następującą sytuację: ktoś włącza komputer na noc, żeby móc ściągnąć jakiś spory film, rano sprawdza i okazuje się, że była przerwa w działaniu serwera i połączenie zostało zerwane przy np. 5%. Owszem, przy małych plikach można ścierpieć nawet kilku(nasto) minutowe przerwy... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ece 0 Zgłoś post Napisano Marzec 22, 2005 Z autopsji mogę wysnuć wniosek, że spore pliki lepiej wgrywa się na ftp w eu niż w usa (niższe pingi).Ja z autopsji moge jedynie powiedziec, ze roznica jest jedynie przy duzej ilosci malych plikow - przy duzym pliku jest to jedynie roznica rzedu 100 ms.Wyobraź sobie następującą sytuację: ktoś włącza komputer na noc, żeby móc ściągnąć jakiś spory film, rano sprawdza i okazuje się, że była przerwa w działaniu serwera i połączenie zostało zerwane przy np. 5%.Ja zawsze do tego podchodzilem inaczej. Wazniejsze jest, zeby ktos mogl wejsc na strone i w najgorszym wypadku nie moc nic sciagnac, niz nie moc w ogole sie na nia dostac. Moze faktycznie dla modemowcow, ktorzy na dodatek nie uzyja programu, co im sciaganie bedzie wznawial to problem - jakos nigdy tak o tym nie myslalem, bo zadna z opisanych sytuacji mnie nie dotyczy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach