adam1 0 Zgłoś post Napisano Marzec 31, 2007 Chciałbym zaprosić do opisywania własnych doświadczeń z różnymi centrami danych w Warszawie. W chwili obecnej poszukuje właśnie firmy gdzie mógłbym się ulokować... Obecnie namnożyło się trochę firm oferujących usługi kolokacji, ale nie posiadających własnej infrastruktury a jedynie np. szafe w jakimś centrum i to chce odsiać, więc proszę o opinie, doświadczenia ze współpracy / rozmów z centrami danych przyjmującymi sprzęt (kolokacja). Osobiście interesuje mnie jedynie Warszawa, ale oczywiście możemy sobie rozszerzyć ten temat na kraj, jeżeli mamy taką potrzebę. Na razie wiem o istnieniu takich serwerowni /z usługą kolokacji/: - GTS - WDC - ATM - DataCom - HostingCenter - Netia /na Pięknej/ Czy ktoś zna inne, jakie, jakie opinie, doświadczenia, jaki poziom cenowy, jaka obsługa ? Czy ktoś ma doświadczenia, opinie w zakresie tych które wypisałem ? Myślę, że z dyskusji możemy wyłączyć GTS i WDC, bo w ich przypadku sporo już na forum zostało powiedziane... ale jeżeli coś nowego to oczywiście. Mam taką informację żę Futuro (teraz grupa netii) siedzi w serwerowni DataComu w Ursusie, Czy ktoś wie coś na temat tej serwerowni ? / samo futuro nie było kiedyś takie złe, więc może…/ a może ktoś tam pracuje ? Uwaga. Uprasza się o powstrzymanie się od wypowiedzi w stylu. np. "Czytałem na stronie HostingCenter że mają ..... ", umiemy czytać ;-) Postarajmy się o opinie oparte o doświadczenie, może również o doświadczenie z rozmów / kontaktów z tymi firmami. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ertcap 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 1, 2007 Uprasza się o powstrzymanie się od wypowiedzi w stylu.np. "Czytałem na stronie HostingCenter że mają ..... ", umiemy czytać ;-) To w takim razie nikt nic nie napisze Osobiście interesuje mnie jedynie Warszawa, ale oczywiście możemy sobie rozszerzyć ten temat na kraj, jeżeli mamy taką potrzebę. Imho nie ma sensu - najlepsza kolokacja zawsze bedzie w Warszawie (brak dodatkowego polaczenia miedzymiastowego). Na razie wiem o istnieniu takich serwerowni /z usługą kolokacji/:- GTS - WDC - ATM - DataCom - HostingCenter - Netia /na Pięknej/ Jest jeszcze NASK. Mam taką informację żę Futuro (teraz grupa netii) siedzi w serwerowni DataComu w Ursusie, Czy ktoś wie coś na temat tej serwerowni ? DC fajne. Ale Futuro wlasnie znika nam z rynku wiec nie warto sie do nich pchac. samo futuro nie było kiedyś takie złe, więc może… Potraktuje to jako zart Dobra: Po pierwsze musisz rozroznic jakosc dzialania centrum danych od jakosci dzialania lacz operatora. DC moze byc fajne (wspomniane Datacom) a lacza juz nie (Futuro ) Netie sobie daruj - ostatnio im sie bardzo ladnie przypychala bramka z Tepsa (wzrost o kilkadziesiat ms). W ogole maja jakies takie dziwne podejscie do awarii (poszukasz opinii w internecie to znajdziesz). GTS mi troche podpada jakoscia dzialania lacz w Polsce - ja wiem, ze Ty sie pytasz o kolokacje a nie o lacza, ale jesli ktos nie moze zapanowac nad swoimi laczami to ... HostingCenter - nie znam zupelnie wiec sie nie wypowiem. Osobiscie bym sie sklanial (kolejnosc ma znaczenie) za: 1. ATM - trudno im cos zarzucic, ceny maja bardzo atrakcyjne 2. NASK - korzystam sobie z ich lacz - generalnie na brak kasy nie narzekaja (wiec nie ma przypadkow typu - ruter nam juz nie wyrabia to zaczynamy zbierac pieniazki na kolejny (jak to bylo u jednego operatora - nazwe z litosci pomine)) - jakosc dosc dobra, ceny nie az takie zle. 3. WDC - duzo mniejsza firma od ww. ale hostuja troche maszyn (z mojej branzy, na trzy najwieksze firmy w moim miescie, dwie korzystaja z WDC - cos w tym musi byc ). Moga byc wstanie dac atrakcyjna cene. pzdr. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
adam1 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 6, 2007 Czas podsumować to co udało się ustalić w tym temacie.... Wygląda na to że znalazłem firmę której szukałem, to jest NASK. Odwiedziłem w ciągu jednego dnia dwa centra danych więc mam na gorąco porównanie byłem w: - NASK (Wąwozowa, URSYNÓW) - DataCom /w części Netii/ (URSUS na tyłach FACTORY) W NASKU serwerownia jest urządzona naprawdę top klasa - powierzchnia jak na moje oko około 150-200m2 - wszystko poukładane i na swoim miejscu - urządzenia nowe i widać że kupowane, rozmieszczane z głową - podłoga techniczna, klimatyzacja nawiew od dołu temperatura właściwa czuć że to co ma być odbierane od urządzeń /ciepło/ jest odbierane sprawnie. - obok pomieszczenia samej serwerowni pomieszczenie w którym są terminale z możliwością podpięcia do serwerów - podtrzymanie zasilania dwustopniowe UPS + agregat - gaszenie gazowe (obojętne dla urządzeń) - pełen dozór, karty dostępu + dozór kamer - obsługa 24h na miejscu - zasilanie z dwóch podstacji W DataComie - widać że świetność tego pomieszczenia minęła jakiś czas temu - brak pełnego dozoru, jedynie ochroniarz i wpisywanie się do zeszytu, oczywiście wchodzimy w towarzystwie osoby od nich - osoby technicznej nie ma 24h/dobę stawia się w ciągu około 30 minut na wezwanie telefoniczne, jak to działa nie wiem chyba wątpliwie. - to co bardzo rzuciło się w oczy to temperatura, byłem w tych dwóch miejscach w ciągu jednego dnia, i w DataComie widać że klimatyzacja szwankuje temperatura powietrza dużo powyżej 25 stopni, wiec w szafach jest raczej gorąco. - powierzchnie obu pomieszczeń porównywalne, ale upakowanie przestrzeni w DataComie jest bardzo duże, chyba trochę za duże chociażby ze względu na klimatyzacje - również UPS + agregat - zasilanie z dwóch podstacji - są podpięci jednym łączem z możliwością przepięcia na drugą alternatywną drogę (jest przygotowana), dokonują tego ręcznie. Cenowo mam porównanie w: - WDC - ATM - Datacom /Netia/ - NASK Tutaj zaznaczam że ja nie miałem dużo do wydania, na początek wstawiamy dwa serwery, ale założenie jest takie aby znaleźć partnera, który choć trochę zaufa w potencjał firmy i da ceny które są do przyjęcia mimo nie wielkich potrzeb (mamy rosnąć razem ;-). Od razu mogę powiedzieć że WDC, nie ma takiego podejścia, cena zaporowa. Zupełnie inaczej wygląda to u pozostałych. Przy czym należy powiedzieć że o tyle o ile ATM i NASK to poziom porównywalny, to Datacom /Netia/ znajduje się trochę poniżej w sensie zasobów, infrastruktury. Ceny w ATM, NASK i Datacom porównywalne. To co w NASKU zasługuje na dodatkowe wyróżnienie to naprawdę profesjonalne podejście do klienta, po wysłaniu zapytanie w ciągu 30 minut miałem telefon od konkretnej osoby z uszczegółowieniem kwestii i z pierwszą propozycją współpracy. Sam się teraz zastanawiam jak mogłem nie wiedzieć że w NASKU są takie możliwości… ludzie z nastawieniem do klienta, młodzi, fachowi… Sorry WDC, ja wiem że byście przyjęli z otwartymi rękami klienta z 10 no może 20 serwerami ale przecież tacy też jakoś zaczynają i partnera w swoim biznesie znajdą dużoooo wcześniej… Zobowiązuje się do zdania krótkiego raportu po np. 1-2 miesiącach współpracy z NASK’iem. Niech świadomość w narodzie rośnie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Bartosz Gadzimski Zgłoś post Napisano Kwiecień 6, 2007 Bardzo ładna wypowiedź, czekamy na relację współpracy z NASK'iem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gb 12 Zgłoś post Napisano Kwiecień 10, 2007 - DataCom /w części Netii/ (URSUS na tyłach FACTORY) Netia nie jest wlascicielem Datacom'u, ktorego wlascicielem jest MNI. g. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
adam1 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 11, 2007 Netia nie jest wlascicielem Datacom'u, ktorego wlascicielem jest MNI. g. Oczywiście, należy być precyzyjnym, napisałem że DataCom w części Netii. Przepraszam za skrót w wypowiedzi, precyzyjnie należy powiedzieć: Futuro mieszczące się w DataCom'ie zostało kupione przez Netie... i opis dotyczy byłej infrastruktury Futuro (teraz grupa netia). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach