mw72 0 Zgłoś post Napisano Luty 26, 2007 witam, proszę was jak o pomoc w wyborze panelu do administrowania małym serwerem. Dostawca internetu dla naszej wspólnoty w ramach bonusu postanowił takie coś nam sprawić. Serwer będzie pracował pod OS Linux/Debian Powinien posiada możliwość oprócz standardowych możliwości ( www, poczta, limity itd) obsługę mysql 4 i 5. Powinien też mieć możliwość tworzenia subdomen w domenie głównej naszej wspólnoty dla użytkowników lub aby użytkownik miał możliwość tworzenia wpisów A w domenie wspólnoty (samodzielnie, ze swojego gui) W sumie na serwerze nie będzie więcej niż 15 domen z czego dwie główne wspólnoty (strona zarządu i administratora obiektu oraz strona wspólnoty z forum. W tych dwóch domenach mieszkańcy wspólnoty będą mogli tworzyć swoje podstrony ) oraz kilka prywatnych domen mieszkańców wspólnoty. Miło by było gdyby z Panelu były tworzone samodzielnie wpisy w SDNS ( osobny serwer) dla nowo powstających domen Ważne też aby od strony użytkownika posiadał polskie gui. Niestety serwer będzie miał fizyczny IP adres w puli prywatnej ;-( (IP publiczne będzie miało pełen redirect portów). Nie da sie tego zmienić i Panel musi to uwzględniać, czyli dla wpisów vhost w apache local adress a w bind internet adress Przetestował te kilka darmowych paneli (ispconfig, vhcs2 i whcs2 omega) ale tam nie byłem w stanie połączyć obsługi mysql 4 i 5 oraz tak skonfigurować serwer aby użytkownicy mogli tworzyć samodzielnie swoje podstrony w domenie głównej wspólnoty (ze swojego gui) Z NAT' em udało mi sie tylko z ispconfig, poprzez zmiany w plikach generujących vhost'y Wiec chyba zostają tylko komercyjne panele - bo może coś nie doczytałem w manualach Wiec mam pytania : Czy sie nie mylę co do tych darmowych Paneli że nie posiadają takich możliwości ? oraz który z komercyjnych paneli będzie posiadał oczekiwane wymagania ? Pozdrawiam Mariusz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach