mlody997 0 Zgłoś post Napisano Luty 23, 2007 Witam Nie wiem czy dobrze sie okresle ale napisze po krotkce o co mi chodzi. Tak wiec: potrzebuje abym na serwerze wlaczyl kompresowanie plikow gz w locie do uzytkownika koncowego (czyli tego co oglda strone)? zalety tego sa dobre - 1) mniejszy transfer 2) najwazniesze - szybsze uruchomienie sie strony u osoby ktora ja oglada. mam system Debian Czy ktos moglby powiedziec co zrobic krok po kroku - bo szukalem na forum,a el nie moglem znalezc odpowiedz takie system ma zostosowany m.in tani-hosting, kei Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
patryk 451 Zgłoś post Napisano Luty 23, 2007 Mod gzip ma też wadę - dodatkowo obciąża system jeśli ma dużo roboty, dlatego jeśli zależy Ci na zmniejszeniu loadu i poprawieniu szybkości pomyśl raczej w pierwszej kolejności o jakimś systemie cacheującym typu eaccelerator. Moduł ściągniesz stąd: http://sourceforge.net/projects/mod-gzip/, instrukcja instalacji: http://schroepl.net/projekte/mod_gzip/install.htm. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mlody997 0 Zgłoś post Napisano Luty 23, 2007 ja na strony ma cache załozone (na 80% stron - autorskie do odpowiednich skryptow) - chociaz pewnie jak by sie zrobilo na all jeszcze jakiegos cache to pewnie by nie zaszkodzilo mi glownie chodzilo o przyspieszenie dla uzytkownika... no chyba ze za bardzo nie ma to sensu. a macie moze jakos polska instrukcje do tego krok po kroku Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tomi 0 Zgłoś post Napisano Luty 23, 2007 W php.ini zmień zlib.output_compression = Offna zlib.output_compression = On Przyspieszania nie będzie jeśli serwer jest slaby. może być nawet gorzej. Ale to trzeba sprawdzić samemu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Luty 23, 2007 http://www.debian-administration.org/articles/137 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mlody997 0 Zgłoś post Napisano Luty 23, 2007 Przspiesznie nie bedzie jesli serwer jest slaby. moze byc nawet gorzej. Ale to pryeba sprawdzic samemu. trzeba cos potem resetowac ? po zmianie aby weszla w zycie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Luty 23, 2007 trzeba cos potem resetowac ? po zmianie aby weszla w zycie... killall -HUP apache Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mlody997 0 Zgłoś post Napisano Luty 23, 2007 a jaka maszyna spokojnie by to wytrzymala ja mam 512ramu, Intel P4 2,4 GHz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tomi 0 Zgłoś post Napisano Luty 23, 2007 To trzeba sprawdzić samemu bo to zależy też od strony nie tylko od maszyny. Empirycznie zobacz. Jak masz dużo grafiki a mało textu/htmla to gra nie jest warta świeczki. Może być też efekt "białej dziury" - ja to tak nazywam, czyli białej strony wyświetlanej bezpośrednio przed wgraniem kolejnej podstrony. Jest to moim zdanie, spowodowane oczekiwaniem na kompresowanie i rozkompresowanie witryny przed załadowaniem jej w przeglądarce. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mlody997 0 Zgłoś post Napisano Luty 23, 2007 teksty jest srednio (kodu) od 30-60KB czasem sie zdarzaj po 200KB grafika i tak nie kompresuje sie. chozi o tekst hmmm sam juz nie wiem "Empirycznie zobacz. "" ??? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tomi 0 Zgłoś post Napisano Luty 23, 2007 grafika i tak nie kompresuje sie. I tutaj żyjesz w błędnym przekonaniu. To jest kompresja wyjściowa a więc pakujesz wszystko. Nawet jeśli nie zyskasz tym przestrzeni. Przecież JPG też się da spakować tylko po co? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach