marcinp 0 Zgłoś post Napisano Luty 4, 2007 Witam Mam nastepujacy problem: Maile wychodzace z mojego serwera sa odzucane przez serwery wp.pl oraz o2.pl Do wszystkich innych serwerow trafiaja bez zadnych problemow. Administratorzy tych serwerow odpisali mi ze brakuje mi w bindzie wpisu revers DNS. Czy ktos moze mi napisac jak taki wpis ma wygladac. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
hyhyhy 0 Zgłoś post Napisano Luty 4, 2007 Rev zadziała, jeśli dany adres IP będzie skierowany na adres reva, np serv1.stronka.pl IN A 82.135.12.211 82.135.12.211 IN PTR serv1.stronka.pl. (to niekoniecznie) Dalej ustawia admin, bądź Ty, jeśli masz w panelu taką opcje. Pozdr. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
moron 0 Zgłoś post Napisano Luty 4, 2007 a interia ci dziala? oni chca wpisow w SPF (wp.pl tez ostatnio) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marcinp 0 Zgłoś post Napisano Luty 4, 2007 Ale jak takie wspisy maja dokladnie wygladac ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sq- 0 Zgłoś post Napisano Luty 4, 2007 poszukaj o wpisach PTR poza tym wpisy PTR delegowane sa zwykle do calych klas C, jesli posiadasz mniej niz klase C adresow to wpisow takich dokonuje Twoj dostawca, na ktorego serwerze dns jest zaparkowana domena odwrotna. aha no i kontaktuj sie ze swoim dostawca. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marcinp 0 Zgłoś post Napisano Luty 4, 2007 A napiszcie mi jak maja wygladac te wpisy SPF i jak wogole moge sprawdzic czy mam te wpisy PTR. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MasterNETpl 100 Zgłoś post Napisano Luty 4, 2007 SPF: www.openspf.org PTR? czyli strefa odwrotna dla IP na konsoli: host xxx.xxx.xxx.xxxlub odpytanie serwerów DNS tepsy host xxx.xxx.xxx.xxx dns.tpsa.pl powinno pokazać jaką domenę masz przypisaną do adresu IP.xxx - adres IP serwera poczty Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marcinp 0 Zgłoś post Napisano Luty 5, 2007 Ok ale dns.tpsa.pl raczej sie nie sprawdzi poniewaz serwer mam za granica wiec tpsa raczej ma malo wspolnego z rekordami PTR. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach