AQQry 1 Zgłoś post Napisano Grudzień 4, 2006 Witajcie, nadszedl taki czas ze przenosze sie na VPS'a ale oczywicsie jestem zielony w temacie, mozecie polecic jakies poradniki dotyczace konfiguracji go? ksiazki , co kolwiek byle troche sie polapac ? Pozdrawiam AQQry Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MasterNETpl 100 Zgłoś post Napisano Grudzień 4, 2006 google.pl i kombinacja zapytań ? tak chyba będzie najprościej Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
AQQry 1 Zgłoś post Napisano Grudzień 4, 2006 tak zaczalem i traflem tutaj, wiec postanowiem zapytac Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaMtAr0 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 4, 2006 na desktopie zainstaluj sobie linuxa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Konrad.K 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 4, 2006 Tak jak radzili poprzednicy, googluj w tematyce konfiguracji serwerow http (np. apache) mysql, itp itd. Pare losowo wyGOOGLOwanych linków: http://www.linux-newbie.net/news.php http://www.justlinux.com/ http://newbie.linux.pl/ http://www.projektfarm.com/en/support/debian_setup/ Pozdrawiam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
AQQry 1 Zgłoś post Napisano Grudzień 5, 2006 Dzięki napewno bedzie to miłą lektórą. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ertcap 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 6, 2006 A ja polece howtoforge.com (ich tutoriale). To jest troche inny sposob nauki - nie samemu, powoli, od zera, kompilujac, stawiajac w pocie czola pierwsza usluge, tylko stawia sie wszystko co sie da, caly system z pelna iloscia uslug, w paczkach, a pozniej powoli czlowiek dochodzi co to w ogole tam dziala, jak to sie konfiguruje, pozniej dochodzi powoli chec przekompilowania tego i owego zeby bylo lepiej, itd. IMHO taki sposob nauki jest lepszy, czlowiek nie zrazi sie na poczatku miliardem problemow pzdr. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Grudzień 6, 2006 A ja polece howtoforge.com (ich tutoriale). To jest troche inny sposob nauki - nie samemu, powoli, od zera, kompilujac, stawiajac w pocie czola pierwsza usluge, tylko stawia sie wszystko co sie da, caly system z pelna iloscia uslug, w paczkach, a pozniej powoli czlowiek dochodzi co to w ogole tam dziala, jak to sie konfiguruje, pozniej dochodzi powoli chec przekompilowania tego i owego zeby bylo lepiej, itd. IMHO taki sposob nauki jest lepszy, czlowiek nie zrazi sie na poczatku miliardem problemow IMHO taki sposob nauki jest bardzo Linux'owy i tak samo dziurawy... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ertcap 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 6, 2006 IMHO taki sposob nauki jest bardzo Linux'owy i tak samo dziurawy... Tak, ale za to moze predzej spopularyzuje inne systemy niz Windows... btw. uwazasz, ze Debian z regularnym apt-get update & upgrade bedzie dziurawy? pzdr. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Grudzień 6, 2006 btw. uwazasz, ze Debian z regularnym apt-get update & upgrade bedzie dziurawy? P poszedł czytać RFC, odpowiem niejako za niego. Nie, dział łatania luk dystybucji Debian działa bardzo dobrze. Wiem, ponieważ przez jakiś czas byłem zapisany na 3-4 listy typu "security announce" różnych Linuksów, a Debian bardzo dobrze, nawet często lepiej on innych(w sensie czasu reakcji), się na tym polu spisywał. Na koniec, tak zupełnie na marginesie, te ichnie paczki to straszne "choinki". O tutorialach nie będę dywagował, bo mi śpieszno do łóżka... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Grudzień 6, 2006 Tak, ale za to moze predzej spopularyzuje inne systemy niz Windows......i bedziemy mieli tysiace dziurawych maszyn-zombie... Wypas btw. uwazasz, ze Debian z regularnym apt-get update & upgrade bedzie dziurawy? P poszedł czytać RFC, odpowiem niejako za niego. Nie I zle... Odpowiedz to oczywiscie TAK Nie wazne czy Debian czy nie Debian, Linux zawsze bedzie Linuxem A wracajac do tematu, to bardziej chodzilo mi o podejscie typu 'instaluj wszystko jak leci, dopiero potem zajmij sie konfiguracja', czyli podejscie jakie prezentuja takze Linuxowe instalatory (tak, wiem, ze istnieje opcja minimal). I chyba nie musze mowic, ze defaultowo serwery pocztowe sa skonfigurowane jako open-relay, ze dostep root'a via SSH jest dozwolony, ze SSH obsluguje protokol 1, itd... Mozna dlugo wymieniac. Dlatego uslugi powinno sie konfigurowac przed ich uruchomieniem, a nie po! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ertcap 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 6, 2006 ...i bedziemy mieli tysiace dziurawych maszyn-zombie... Wypas I tak to bedzie nikly procent w stosunku do windows-zombie ;p I zle... Odpowiedz to oczywiscie TAK Heh, troche nie rozumiem: czy uwazasz Debian z paczek (jakies standardowe uslugi - apache/ftp/poczta), lacznie z jadrem, bedzie dziurawy? Czy bedzie mozna zdobyc roota na takiej maszynie z poziomu zwyklego konta? Nie wazne czy Debian czy nie Debian, Linux zawsze bedzie Linuxem Tylko prosze bez flame'ow I chyba nie musze mowic, ze defaultowo serwery pocztowe sa skonfigurowane jako open-relay No ale dla tego podawalem link do tutoriali gdzie wszystko jest ladnie opisane jak zrobic, zeby serwer nie byl open-relay'em. Z reszta drogi @p - odpowiedz mi prosze szczerze - jak latwiej dorobic sie open-relaya (system stawia zielony user): 1. samemu stawiajac przedzierajac sie przez skomplikowany manual (pamietaj, ze user nie jest specjalista i nie zna sie dobrze), nie znajac nawet pojecia open-relay; 2. instalujac na podstawie jakiegos tutoriala gdzie jest opisane krok po kroku co robic - user nawet nie wie co on dokladnie instaluje, po co tyle tych pakietow, ale autor tutoriala, wie co to jest open-relay i jak do niego nie dopuscic. ? Dlatego uslugi powinno sie konfigurowac przed ich uruchomieniem, a nie po! apt-get install usluga /etc/init.d/usluga stop konfiguracja uslugi /etc/init.d/usluga start ;P A na serio to w podanym przeze mnie linku jest tam troche roboty z konfigurowaniem uslug oraz z kompilowaniem programow ze zrodel. pzdr. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Grudzień 7, 2006 I tak to bedzie nikly procent w stosunku do windows-zombie ;pAle zawsze bedzie ich wiecej... Heh, troche nie rozumiem: czy uwazasz Debian z paczek (jakies standardowe uslugi - apache/ftp/poczta), lacznie z jadrem, bedzie dziurawy? Czy bedzie mozna zdobyc roota na takiej maszynie z poziomu zwyklego konta?Jezeli pojawi sie pozawalajaca na to dziura w ktorejs z uslug / jadrze to na pewno. Tylko prosze bez flame'ow Bez No ale dla tego podawalem link do tutoriali gdzie wszystko jest ladnie opisane jak zrobic, zeby serwer nie byl open-relay'em. Z reszta drogi @p - odpowiedz mi prosze szczerze - jak latwiej dorobic sie open-relaya (system stawia zielony user): 1. samemu stawiajac przedzierajac sie przez skomplikowany manual (pamietaj, ze user nie jest specjalista i nie zna sie dobrze), nie znajac nawet pojecia open-relay; 2. instalujac na podstawie jakiegos tutoriala gdzie jest opisane krok po kroku co robic - user nawet nie wie co on dokladnie instaluje, po co tyle tych pakietow, ale autor tutoriala, wie co to jest open-relay i jak do niego nie dopuscic. Jak nie umie przeczytac dokumentacji to niech nie stawia. Zreszta po co zielonemu userowi serwer pocztowy? apt-get install usluga/etc/init.d/usluga stop konfiguracja uslugi /etc/init.d/usluga start ...zakladam, ze takie cos znajduje sie w kazdym z tutoriali znajdujacych sie na podanej przez Ciebie stronie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
_kamil 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 11, 2006 a mógłby mi ktos polecić jakis dobry poradnik do zabezpieczenia serwera? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach