sl0wik 0 Zgłoś post Napisano Listopad 24, 2006 Od kilku dni szukam dedyka. Widzialem wiele ofert ale co tu wiele mowic hetzner ma oferte najlepsza. Niedosc ze maszyny sa najlepsze (przykladowo w 1paket.com mam za ta sama cene celeron 3 ghz,160gb hd, 1gb ram co w hetznet X2 4200+ Dual Core,2*300GB, 2 GB ram), to transfer jest duzo wyzszy niz w innych firmach. W innych firmach na gornej polce widzimy unlimited 10mbps a w hetzner dostajemy 1000gb na 100 mbps i po przekroczeniu limitu dostajemy unlimited 10mbps za cene od 39 euro ? Przeciez ten cennik bije o glowe reszte - pytanie tylko gdzie jest haczyk? Dlaczego tam jest tak tanio? Jakie sa wady hetznera? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Listopad 24, 2006 Opłata aktywacyjna w wysokości 99 Euro. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
T 6 Zgłoś post Napisano Listopad 24, 2006 25 euro/mies. za RAID. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
koliber2 0 Zgłoś post Napisano Listopad 24, 2006 jezeli ktos bierze na "powaznie" zakup dedyka to dla niego takie koszty sa do przezycia. A dla hetznera jest to pewnego rodzaju zabezpieczenie ze dzieciaki nie kupia u nich dedyka bo ich poprostu nie stac na sama instalacje. Podejrzewam ze gdyby nie mieli setup 99 euro to mnostwo dzieciakow by kupowalo tam dedyki i momentalnie zaczelyby sie lamenty na wht jaki to hetzner zly, niedobry i wogole bee Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sl0wik 0 Zgłoś post Napisano Listopad 24, 2006 25 euro/mies. za RAID. Gdzie ty to widzisz ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Listopad 24, 2006 Gdzie ty to widzisz ?Pewnie gdzie indziej... W cenniku maja:RAID Controller 10 € EDIT: E... A moze i ma racje. Chyba do wykupienia dodatkowych opcji jest potrzebny Flexi Pack, ktory kosztuje 15e. Wiec by sie zgadzalo Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Charlie root 0 Zgłoś post Napisano Listopad 24, 2006 Zamawiasz kvm i konfgurujesz za free RAIDa (Kontrolery sa w standardzie). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
patryk 451 Zgłoś post Napisano Listopad 25, 2006 Na tych kontrolerach co są w standardzie nie postawisz normalnego hardwarowego RAIDa pod Linuxem - płacąc te parę dodatkowych euro dostajesz w miarę profesjonalny kontroler by 3ware - inaczej musisz robić wszystko softwarowo. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Charlie root 0 Zgłoś post Napisano Listopad 25, 2006 VIA Technologies Inc - VT8237 VT6410 SATA RAID Controller Mam raida0, powiem Ci, że z fBSD nie jest źle. ;> Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
patryk 451 Zgłoś post Napisano Listopad 25, 2006 Na BSDForums nazywają to trafnie "pseudoraid" - imho znacznie lepiej zrobić to 100% softwarowo, niż na tym chipsecie dziwacznym . Zresztą, żeby nie było za różowo - te karty 3Ware 7cośtam Escalade od Hetznera też są na swój sposób fatalne - inicjalizacja RAIDa po twardym resecie przy dużym obciążeniu potrafi trwać 2-3h skutecznie uniemożliwiąjac osiągnięcie sensownej wydajności systemowi. Karty 3Ware z serii 9xxx takich problemów nie mają. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sl0wik 0 Zgłoś post Napisano Listopad 26, 2006 Moze i nie jestem zbyt obeznany z tematem ale dla mnie raid kojazy sie jedynie z pewnym backupem i redundancja. Moze lepiej robic backupy "manualnie"? Po prostu na jednym hd system na drugim backupy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Listopad 26, 2006 Moze i nie jestem zbyt obeznany z tematem ale dla mnie raid kojazy sie jedynie z pewnym backupem i redundancja.Moze lepiej robic backupy "manualnie"? Po prostu na jednym hd system na drugim backupy. Przeczytaj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Listopad 26, 2006 Moze lepiej robic backupy "manualnie"? Po prostu na jednym hd system na drugim backupy. Cały trick z RAIDem polega na zmniejszeniu prawdopodobieństwa przestoju w pracy serwera spowodowanym awarią dysku, a także co gorsze, utratą danych. Co innego jak padnie jedyny dysk na serwerze, a co innego jak masz tych dysków np. 3 połączonych w macierz... zaś system RAIDowy ( sprzętowy/programowy ) "w locie" zaczyna korzystać z pozostałych 2, no nie? Należy napomnieć, że rozwiązanie takie wcale nie zwalnia z konieczności tworzenia kopii zapasowych! Resztę wyczytasz z linku, który podesłał P. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sl0wik 0 Zgłoś post Napisano Listopad 26, 2006 Czyli tak jak powiedzialem - backup i redundancja Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Listopad 26, 2006 Czyli tak jak powiedzialem - backup i redundancja Nie tak jak powiedziales, bo w zaden sposob nie da sie tego osiagnac 'manualnie'. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sl0wik 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 6, 2006 Czekam juz tydzien na aktywacje !! Strasznie sobie leca w... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Grudzień 6, 2006 Czekam juz tydzien na aktywacje !! Strasznie sobie leca w... Pracowałem już na 4-5 maszynach w Hetzner i żadna z nich nie została oddana do użytku "od ręki". To u nich normalne... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
patryk 451 Zgłoś post Napisano Grudzień 6, 2006 Deployment w Hetznerze jest straszliwie wolny (czekałem nawet do dwóch tygodni swojego czasu) - każdy dodatek typu KVM, RAID itd jeszcze dodatkowo przedłuża sprawę. 1paket w dni robocze stawia maszynę w 12-24h, podobnie zresztą jest z innymi niemieckimi serwerowniami. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MasterNETpl 100 Zgłoś post Napisano Grudzień 6, 2006 Dostałałem maszynkę po ~30 godzinach od wysłania zgłoszenia więc o co Wam chodzi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sl0wik 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 7, 2006 Fajnie a ja wciaz czekam! Najgorsze jest to ze pytalem ich przed zamowieniem czy to prawda co mowia o dlugim czasie oczekiwania ... powiedzieli ze czas oczekiwania wyniesie 3-4 dni ... zamowienie bylo ponad tydzien temu :[! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yacenty 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 18, 2006 Fajnie a ja wciaz czekam!Najgorsze jest to ze pytalem ich przed zamowieniem czy to prawda co mowia o dlugim czasie oczekiwania ... powiedzieli ze czas oczekiwania wyniesie 3-4 dni ... zamowienie bylo ponad tydzien temu :[! dostałes juz swój serwer? z tego co gadalem z typem z supportu wszystkie zamowione przed 14.12 juz dzialaja - a moj byl zamowiony 14:( ciekawe ile poczekam?? jak juz dziala to pokaz jakas stronke chce zobaczyc jak to szybko smiga. Jak wrazenia? edit: ja juz dostalem swoj serwer - zamowiony w czwartek okolo 16.00 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mahatma 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 19, 2006 dostałes juz swój serwer?z tego co gadalem z typem z supportu wszystkie zamowione przed 14.12 juz dzialaja - a moj byl zamowiony 14:( ciekawe ile poczekam?? jak juz dziala to pokaz jakas stronke chce zobaczyc jak to szybko smiga. Jak wrazenia? edit: ja juz dostalem swoj serwer - zamowiony w czwartek okolo 16.00 I ze zacytuje Jak wrazenia? ??? Jaki maja Panel bo niemoge tego nigdzie znalezc. Jak wyglada sprzetowy reboot bo napszyklad w easyspeedy jest to wszystko niezle dopracowane ale i opisane a tu nie eidze tych informacji A tak przy okazji z UK mam pingi do 1paket.de 53 easyspeedy.com 50 Hetzner.de 253 i tak caly czas dlaczego? jak to z polski wyglada? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yacenty 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 19, 2006 I ze zacytuje Jak wrazenia???? Jaki maja Panel bo niemoge tego nigdzie znalezc. Jak wyglada sprzetowy reboot bo napszyklad w easyspeedy jest to wszystko niezle dopracowane ale i opisane a tu nie eidze tych informacji A tak przy okazji z UK mam pingi do 1paket.de 53 easyspeedy.com 50 Hetzner.de 253 i tak caly czas dlaczego? jak to z polski wyglada? maja panel, ale jeszcze nie robilem zdnego reseta ani nic takiego hetzner.de/robot ping z neostrady - ok 50ms, z dialnetu 55ms, z sieci polibudy wroclawskiej 30ms. Na razie jestem jeszcze zielony, ale jak uda mi sie w pelni skonfigurowac serwer to cos nie cos udostepnie do jakichs testow. Pozdrawiam YacentY Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mahatma 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 19, 2006 a ja nadal mam do nich 243 ping z UK Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
phpcoder 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 19, 2006 czy sa jakies problemy z hetzner.de od strony faktur i supportu generalnie - czy po angielsku sie dogadam z niemcami? czy i jak wysylaja fakturki do Polski? jak wyglada rejestracja dedyka na ich stronie? trzeba wysylac jakies faxy itp? slyszalem ze niemcy sa strasznie konserwatywni w tym wzgledzie i na koniec - czy placi sie za ustawienie Rev DNsa (w ctn zabulilem 30E) czy mozna dokupic pamiec do serva - jakos nie moge znalezc opcji z gory dziekuje za praktyczne uwagi osob korzystajacych z hetzner.de Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach