MlodyX 0 Zgłoś post Napisano Listopad 6, 2006 Mam pytanie, problem u jednego z dostawców takowy problem chcę stworzyć spory serwis i mieć coś takie strona główna dajmy na to xyz.pl i pod serwisy sport.xyz.pl, muzyka.xyz.pl i to nie ma problemu ale jak ktoś wpisze nazwę nie istniejącego serwisu czyli bzdura.xyz.pl to wyświetla się wtedy główna strona usługodawcy, więc zrobiłem xyz.pl, www.xyz.pl, *.xyz.pl - ale wtedy przestały subdomeny działać. Co zrobić aby nie pojawiała się strona dostawcy tylko komunikat o błędzie bądź coś innego ?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ProNoname 0 Zgłoś post Napisano Listopad 6, 2006 Witam, Oczywiscie moge sie mylic ale jezeli chodzi o DirectAdmin(nie wiem jak z innymi panelami) - wlaczajac willcard tracimy subdomeny gdyz wszelkie nazwy wpisywane przed nasza domena przekierowywuja na glowna strone serwisu:) Jak juz wczesniej napisalem moge sie mylic:) Pozdrawiam ! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zrio 6 Zgłoś post Napisano Listopad 6, 2006 Jesli jest wlaczony willcard to nie mozna miec subdomen (ewentualnie przez skrypt). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MlodyX 0 Zgłoś post Napisano Listopad 6, 2006 ProNoname napisał: Witam, Oczywiscie moge sie mylic ale jezeli chodzi o DirectAdmin(nie wiem jak z innymi panelami) - wlaczajac willcard tracimy subdomeny gdyz wszelkie nazwy wpisywane przed nasza domena przekierowywuja na glowna strone serwisu:) Jak juz wczesniej napisalem moge sie mylic:) Pozdrawiam ! Niestety nie korzystam z DA tylko hosting posiada skrypt autorski. Tak wiem, że włączając WC traci się subdomeny. zrio napisał: Jesli jest wlaczony willcard to nie mozna miec subdomen (ewentualnie przez skrypt). --||-- Nom właśnie więc pytanie co zrobić i jak zrobić żeby sub-domeny działały a wrazie wpisania nie istniejącej sub-domeny, żeby użytkownik nie był przekierowywany na stronę hostingu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość adamszendzielorz Zgłoś post Napisano Listopad 6, 2006 zrio napisał: Jesli jest wlaczony willcard to nie mozna miec subdomen (ewentualnie przez skrypt). Mozna mozna. Wazna jest jednak kolejnosc wirtualek w Apache'u. Zaczynac sie musza subdomeny, a ostatnia zdefiniowana wirtualka musi byc ServerName domena.pl / ServerAlias *.domena.pl. Wtedy beda dzialac i subdomeny i wildcard. Najprosciej napisac skrypt ktory bedzie zbieral wszystkie konfigi, sortowal wedlug dlugosci wartosci ServerName i ukladal w tej kolejnosci konfig - domena.pl bedzie na pewno nizej niz jej subdomeny pozdr. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach