michaeln 0 Zgłoś post Napisano Październik 16, 2006 Witam wszystkich Mam jedno forum na IPB. Wybrałem to oprogramowanie bo podoba mi sie integracja z blogiem i galeria. Nowa wersja, która jest za rogiem (obecnie RC1) jeszcze lepiej będzie integrować te funkcje. Np. w profilu użytkownika można zobaczyć wszystkie jego posty, odpowiedzi, zdjęcia w galerii, blog, znajomych itp. Przykład tutaj. Ale do rzeczy. Będę tworzył kolejne forum, ale nie będę potrzebował galerii lub blogu, dlatego mam ochotę spróbować jakieś inne oprogramowanie. Kusi mnie WoltLab Burning Board 3 (wersja beta tutaj, szablon jest tymczasowy). Czy ktoś używał ich oprogramowanie? Jeżeli sie nie zdecyduje na WBB 3 to chyba sie kupie vBulletin... Zawsze mogę po roku powrócić do IPB jeżeli mi sie nie spodoba... Tak na końcu musze dodać, ze phpBB 3.0 wygląda fajnie... nowy panel admin i nowe forum... Duży krok do przodu. Pozdrawiam Michał Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Aktywista 0 Zgłoś post Napisano Październik 16, 2006 Musisz odpowiedzieć sobie na pytanie czego oczekujesz po forum (i co będzie Ci potrzebne). Tak czy inaczej - wybrałbym ipb. Jestem przyzwyczajony do niego, oferuje mi dokładnie to czego potrzebuje. Jest dynamicznie rozwijane. Ludzie przyzwyczaili się do ipb w dużym stopniu. Myslisz o VB? Jest to godny "rywal" jeżeli chodzi o funkcjonalność, ale panel admina jest "zamotany". Reszta podobnie jak w ipb. phpBB - na zawsze pozostanie phpBB. Skrypt miernej jakości kodu, średnio pomysłowych rozwiązań i dość ubogi w wersji standardowej, wszystko trzeba ręcznie dodawać. Tak więc w dużej mierze jest to bardziej wybór na zasadzie indywidualnych upodobań i akceptacji danej marki. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
michaeln 0 Zgłoś post Napisano Październik 16, 2006 Dzieki za opinie. Czyli WBB 3 nie jest godny uwagi czy po prostu lepiej sie trzymac tego co znane/dobre...? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Aktywista 0 Zgłoś post Napisano Październik 16, 2006 Dzieki za opinie. Czyli WBB 3 nie jest godny uwagi czy po prostu lepiej sie trzymac tego co znane/dobre...? To zależy od potrzeb. Darmowy jest też np.: SMF - niezły skrypt, w dodatku darmowy, ale jakoś nikt się nie pali do użytkowania.... A ipb jest wypróbowane, dobrze znane, możesz liczyć na pomoc. Poza tym znasz już je a to też się liczy. Przewaga nad VB jest taka, że VB niedośc, że jest droższe to co roku musisz wykupować licencję lub usunąć skrypt z serwera - w przypadku ipb wygląda to zgoła inaczej Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Bartosz Gadzimski Zgłoś post Napisano Październik 16, 2006 Jednym z powodów używania IPB było ograniczenie do minimum zmian i lepsza optymalizacja. Na phpBB mieliśmy z 20 modyfikacji i bardzo dużo drobnych poprawek co przy aktualizacjach było koszmarem (niezgodne wersje itd). Przy okazji IPB jest dużo szybsze od phpBB (do 50%). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
michaeln 0 Zgłoś post Napisano Październik 17, 2006 Na Google "Powerd by Invision daje nam 21,000,000" wyników... "Powered by vbulletin daje nam 60,600,000" wyników... Czyli vBulletin chyba bardziej popularne. Jednak skorzystałem z demo admin panela do vB. vB wydawało mi sie o wiele bardziej "nie mile" dla admin, ale może po prostu sie przyzwyczaiłem do admina panela w IBP. WHT ma roczna czy perpetual license? Jeżeli roczna, to skusicie sie na ofertę zmiany na perpetual nim zniknie z oferty? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach