Jork 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 11, 2005 Czy znacie może jakiegoś polskiego rejestratora domen, który umożliwia podpięcie ich do swojego DNSa i daje panel do samodzielnego zarządznia wpisami DNS. Kiedyś było coś takiego w sauron.pl ale się zbyło. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Max 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 12, 2005 www.nazwa.pl Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jork 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 12, 2005 Albo ja nie widzę albo tego tam nie ma. Udało mi się znaleść na stronach nazwa.info informację o "przekierowaniu domeny" na IP ale to nie oznacza możliwości zarządzania rekordami A i cname. W wersji demo panelu nie znalazłem notabene nawet tamtej opisywanej w helpie opcji. IMHO panel do zarządzania wpisami NS powiniem umożliwiać ustawianie różnych subdomen na różne IP - innymi słowy pozwalać na zarządzanie rekordami A. Są takie darmowe serwisy na świecie ale wiadomo darmowy = bez żadnych gwarancji. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Max 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 12, 2005 Niezrozumieliśmy się nazwa.pl - umożliwia przekierowanie domeny na dany adres IP lub na inny adres http. Nie posiada natomiast możliwości zarządzania rekordami A i cname. OT: Mam na jednym z serwerów DNSadmina właśnie z możliwością zarządzania rekordami A i cname. Pytanie: jakie powinny być wpisy w poszczególnych polach aby ustawić subdomenę np. cos.domena.pl kierującą do katalogu "cos" na serwerze? Dzieki z góry za pomoc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jork 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 12, 2005 Subdomenę można ustawić na określone IP. DNSy odpowiadają za powiązanie określonej domeny/subdomeny z numerem IP. Natomiast to jakie domeny/subdomeny przyporządkowane są jakim katalogom na serwerze zależy od konfiguracji serwera http pracującego na maszynie o IP odpowiadającemu temu które podane jest w odpowiednim wpisie "A". W przypadku Apache zazwyczaj skonfigurowane jest to w pliku httpd.conf jako tzw. serwery wirtualne - nie ma przy tym wielkiego znaczenia czy chodzi o domenę czy subdomenę. Pisząc w uproszczeniu - żeby klient mógł zobaczyć stronę przeglądarka pyta DNS jaki IP ma mojadomena.com (lub subdomena.mojadomena.com), kiedy otrzyma odpowiedź pyta maszyny pod otrzymanym IP "co masz pod nazwą mojadomena.com" a ta jej wysyła stronę z odpowiedniego katalogu albo robi coś innego np mówi "poszukaj mojanowadomena.com teraz to czego szukasz jest tam". Cpanel automatyzuje zarządzanie tymi wpisami - dodanie subdomeny powoduje zmianę wpisów w NS i Apache równocześnie. Nie znam DNSadmina, ale sądząc z nazwy zarządza to wpisami do NS czyli nie da sie korzystając tylko z tego interfejsu zrobić tego o co pytasz. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Natalia 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 24, 2005 elloo Jork, co wy z NetArtem ? hmm...może i reklama działa cuda ale panel...heh. Słyszałam, że extra panel ma DomainMaker (od znajomych-muszę zaprosić ich na forum) ale trzeba mieć więcej domenek a przede wszystkim nie być klientem finalnym. Ale Jork jak masz więcej to uderzaj. Z panelem próbowało jeszcze kilka firm ale z tego co wiem to nie wypał jak narazie. pozdrofffffka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
P.Kacała 0 Zgłoś post Napisano Luty 4, 2005 Odnoszę wrażenie co do stronniczości użytkownika Natalia i jego powiązaniami z DM - pozdroooofka ;] Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mikołaj FC.pl 0 Zgłoś post Napisano Luty 4, 2005 Natalia powiedz wprost, że jesteś z DomainMaker, a nie sie bawisz w jakieś podchody. Ile Ty masz lat, że jeszcze Ci w głowie takie zabawy? :-D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
teelemi 0 Zgłoś post Napisano Luty 4, 2005 Ile Ty masz lat Kobiet o wiek się nie pyta, ale o powiązania z DM - tak. Też jestem ciekawy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jork 0 Zgłoś post Napisano Luty 11, 2005 Hmm. Jeśli chodzi o Domainmaker - są dość tajemniczy i nie zdradzają się z możliwościami swojego panelu. Natomiast w międzyczasie odkryłem, że Direct Admin ma funkcjonalność o którą mi chodzi. A Direct Admin ma chyba kilka firm w tym az.pl czy linuxpl.com, czyli - tu uwaga dla Natalii to chyba nie jest jednak niewypał. Tym niemniej dziękuję b. za wszystkie odpowiedzi na forum i prywatne. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
szczym 0 Zgłoś post Napisano Marzec 2, 2005 Kup domene gdzie chcesz (wybierz bardzo uważnie) zapunktuj ją na everydns.net a zapasowy na xname.org Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach