gb 12 Zgłoś post Napisano Kwiecień 16, 2005 Jezeli chodzi o ceny lacz to sprawa ma sie mniejwiecej tak:- ok 1k pln / 1Mbit dobrego lacza z gwarancja tranzytu do TPNETu - ok 500 pln / 1Mbit lacza "poza TPNETowego" Zapomnialeś dodać że to są ceny naogół w miejscach wymiany ruchu międzyoperatorskiego (jeśli operatora już nie ma do Ciebie infrastruktury światłowodowej). Czyli do powyższych cen należy dodać jeszcze jakies kilkanaście/kilkadziesiąt tysięcy miesięcznie za dzierżawę włókien światłowodowych. Dodatkowo musisz doliczyc ceny sprzetu (routery, ew. modemy itp.) i uslug dodatkowych (jezeli chcesz miec paru operatorow to cena w TPSA za lacze z mozliwoscia BGP + router z BGP). Dla zainteresowanych podstawowoy router z serii Cisco 7200vxr to wydatek rzędu 50-70k pln, do tego kontrakt serwisowy w Cisco za kolejne kilka tysięcy pln na rok. Nie jest to na pewno tania zabawa, a roznica miedzy 10, a 50, czy miedzy 50, a 100 Mbit moze wynosic nawet kilkadziesiat tys. PLN ;-) tutaj masz jak najbardziej rację :-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ertcap 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 17, 2005 Zapomnialeś dodać że to są ceny naogół w miejscach wymiany ruchu międzyoperatorskiego (jeśli operatora już nie ma do Ciebie infrastruktury światłowodowej). Czyli do powyższych cen należy dodać jeszcze jakies kilkanaście/kilkadziesiąt tysięcy miesięcznie za dzierżawę włókien światłowodowych. Tylko, ze mozna umiescic swoje DC w budynku, gdzie jest wezel Ja na przyklad moge wydzierzawic swiatlowod do operatora (TASK,NASK,ATMAN,Exatel,TKTelekom,Netia,Crowley,itd.) za 200 zl Ale w sumie z tego nie korzystam :| mimo, ze 1Mbit moge miec juz 330 zl (przy wzieciu wiekszej ilosci). W USA i tak taniej wychodzi :| pzdr. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gb 12 Zgłoś post Napisano Kwiecień 17, 2005 mimo, ze 1Mbit moge miec juz 330 zl (przy wzieciu wiekszej ilosci). W USA i tak taniej wychodzi :| Kup zatem 100Mb/s, odsprzedaj mi w cenie 400-450pln za 1Mb/s, na czysto zarobisz. Jakosc operatorska, 100% gwarancji na pasmo, routing BGPv4, styk w Warszawie/LIM/42p, fo SC/PC, GBIC. Rozumiem ze sciezka do AS5617 zawierac bedzie jedynie Twojego AS'a i operatora od ktorego kupujesz. Kiedy mozesz dac do testów ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość adamszendzielorz Zgłoś post Napisano Kwiecień 17, 2005 Kup zatem 100Mb/s, odsprzedaj mi w cenie 400-450pln za 1Mb/s, na czysto zarobisz. Biore 20mbit od reki ;-) pozdr. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ertcap 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 18, 2005 Kup zatem 100Mb/s, odsprzedaj mi w cenie 400-450pln za 1Mb/s, na czysto zarobisz. Nie dopowiedzialem pewnej istotnej sprawy domyslajac sie, ze ktos kto zna srednie ceny lacz w Polsce bedzie wiedzial czego nie dopowiedzialem Jakosc operatorska, 100% gwarancji na pasmo, routing BGPv4, styk w Warszawie/LIM/42p, fo SC/PC, GBIC. Styk w Zieleniaku w Gdansku (tam sa wszyscy operatorzy oprocz Futszakow). Rozumiem ze sciezka do AS5617 zawierac bedzie jedynie Twojego AS'a i operatora od ktorego kupujesz. miedzy moim operatorem a AS5617 jest jeszcze AS1299. Gdyby go nie bylo przeciez juz dawno bralbym takie lacze... :| Wiedzialem, ze odpiszesz na mojego posta, ale myslalem, ze sie domyslisz tego. Kiedy mozesz dac do testów ? Jak bede mial gwarancje, ze TePsa nie bedzie juz sie bawila w degradacje ruchu - czyli w sumie nigdy. pzdr. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
r_radek 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 22, 2005 jak ktoś chce założyć serwer to napoczątek powinien założyć jakiś serwis taki jak onet, a potem jak już ktoś będzie wchodził na jego www to kupić se dwa P3 1400MHz i dwa dyski czy ile mu się zmieści po 120GB a potem jak zarobi pare groszy to dopiero kupić cztery xeony i takie kilka dysków po 500GB 20 000 obr/min i takie bajersy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach