izka 0 Zgłoś post Napisano sobota o 22:52 (edytowany) Od 2019 roku korzystałam z usług pewnej firmy hostingowej. Początkowo właściciel był bardzo pomocny, życzliwy – zaproponował mi nawet darmowy szablon strony, dzięki czemu założyłam drugi portal. Wszystko działało sprawnie, ale po jakimś czasie firma przeniosła się za granicę, a kontakt z właścicielem zupełnie się urwał. Od tego momentu miałam jedynie możliwość komunikacji z jednym pracownikiem supportu, jednak jego odpowiedzi były lakoniczne, wymijające, a kontakt stał się mocno utrudniony. Na tyle utrudniony, że postanowiłam zmienić usługodawcę. W związku z tym zwróciłam się z prośbą o udostępnienie danych dostępowych do hostingu. Za pierwszym razem pracownik zapewnił mnie, że dane zostaną mi udostępnione. Tak się nie stało. Napisałam więc ponownie, ale nie otrzymałam już odpowiedzi. Od tamtej sytuacji minęło kilka miesięcy. W grudniu ubiegłego roku skończyła się umowa na hosting. Zawsze w tym okresie dokonywałam płatności, jednak tym razem nie otrzymałam żadnej faktury. Wysłałam więc prośbę o jej przesłanie oraz ponownie poprosiłam o dane dostępowe do hostingu. Otrzymałam odpowiedź, że powinnam zalogować się do panelu i opłacić fakturę, a dopiero wtedy dane zostaną mi udostępnione. Po zalogowaniu się w tymże panelu okazało się jednak, że nie mam żadnych zaległych faktur, a nowa w ogóle nie została wystawiona. Co więcej, widoczna jest jedynie jedna z moich stron internetowych – drugiej nie ma. Dodatkowo odkryłam, że moje strony są teraz hostowane w zupełnie innych miejscach, każda u innego dostawcy. O żadnej z tych zmian nie zostałam poinformowana i nie mam pojęcia, czy jest to standardowa praktyka. Obecnie nie mam żadnych danych dostępowych do serwera moich stron. Czekam na odpowiedź ze strony supportu, bez pewności, czy się jej w ogóle doczekam. Jak skutecznie odzyskać dostęp do plików i bazy danych? Jakie kroki mogę jeszcze podjąć? Będę wdzięczna za każdą podpowiedź. Edytowano sobota o 22:56 przez izka (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach