raczkowski1 0 Zgłoś post Napisano Listopad 5, 2023 Witam mam dwa serwery dedykowane w hetzner i jeden VPS w siedzibie firmy(ping VPS -> Dedyk 28ms). Połączyłem to klaster MariaDB i testowo działało. Natomiast po tygodniu funkcjonowania produkcyjnie serwery dedykowanie miały nagle wysoki upload (100 Mbps) i aplikacje/strony na głównym serwerze praktycznie nie działały. Po wyłączeniu klastra serwer śmiga. Zamysł był taki, że mam dwa serwery lustrzane z failover IP (vps jaki trzeci node do klastra) i w razie awarii podstawowego to przełączam IP na drugi serwer i mam działające usługi. Pytanie jak optymalnie zbudować klaster mySQL żeby móc szybko uruchomić usługi na awaryjnym serwerze. Replikacja master-master często się wysypywała więc to odrzuciłem. Może ktoś podpowie coś? Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
atmosfera 2 Zgłoś post Napisano Listopad 5, 2023 Najprościej - slow query log i sprawdzenie, które tabele wysycały zasoby. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
raczkowski1 0 Zgłoś post Napisano Listopad 6, 2023 a w galera da się wprowadzić limit prędkości transferu pomiędzy nodami? Muszę od nowa odpalić klaster a nie chcę aby mi zjadło całe łączę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach