tom84 0 Zgłoś post Napisano Marzec 27, 2023 Cześć Używam RockyLinux 9.x z zainstalowanym Docker-em. Mój plik docker-compose.yml wygląda mniej więcej tak: version: "3.9" services: service_a: container_name: service_a build: ./images/service_a hostname: service_a restart: always environment: TZ: 'Europe/Warsaw' networks: default_network: ipv4_address: 172.16.238.20 aliases: - service_a.lan service_b: container_name: 'service_b' build: ./images/service_b hostname: service_b restart: always environment: TZ: 'Europe/Warsaw' networks: default_network: ipv4_address: 172.16.238.21 aliases: - service_b.lan networks: default_network: driver: bridge ipam: driver: default config: - subnet: 172.16.238.0/24 Próbowałem nawiązać komunikacje pomiędzy dwoma kontenerami Docker przez sieć (załóżmy, że połączyłem się z kontenera service_b do kontenera service_a). Podczas analizy ruchu sieciowego (załóżmy, że analiza odbywa się z poziomu kontenera service_a) zauważyłem, że pakiety TCP/IP przychodzące z kontenera service_b do service_a mają adres (172.16.238.1 zamiast 172.16.238.21). Czyli wygląda na to, że zamiast adresu IP kontenera dostaje adres bramy sieciowej. Chciałbym aby oprogramowanie umieszczone w kontenerze service_a miało możliwość rozpoznania (na podstawie adresu IP), który kontener się z nią komunikuje. Dlatego chciałbym aby kontener service_a dostawał pakiety z adresu 172.16.238.21 a nie z adresu 172.16.238.1. Co mogę z tym zrobić? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tom84 0 Zgłoś post Napisano Marzec 28, 2023 Problem nieaktualny. Pomógł restart serwera. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach