gracz0 1 Zgłoś post Napisano Sierpień 29, 2020 Witam , na mojej prywatnej chmurze zbizam sie do rozmiaru danych 10 TB. Nie pytajcie co mam, bo pewnie mam tam * wszytko * Mam pytanie jakie dyski aktualnie polecacie, głownie pod dane - serwer Could , dodatkowo postawione kilka malych stron, ruch nie duży. Potrzebuje dyski na około 10 TB danych, dodatkowo po 5 latach chce to zrobić bardziej trcohe * profesionalnie * i chce zrobić , nigdy nie moge pojąc tego raid ... Dane, które bede używał plus kopia lustrzana. Aktualnie mam 1 dysk na tzw backup , gdzie raz na dobre sa pakowane dane i kopiowane na osobny dysk. Dodatkowo raz na tydzien owe kopie są przesylane dalej na nastepny dysk. Wszytko fajnie wszytko się kreci, lecz bym chcial zastosowac , tzw odbicie lustrzane wszytkich danych, plus ewentualnie raz na tydzien przesylanie kopi na oddzielny dysk. Jakie rozwiazaie polecacie, aktualnie wzytko prcuje pod Debianem 9, ( ogolnie lubie debiana od kilku lat ) ... Z ofert dyskow wchodzac tez używane budzet spory, choc bym nie chcial przyznaczac kwoty jak nowe BMW .... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
davee 6 Zgłoś post Napisano Sierpień 30, 2020 Rzuć okiem sobie tutaj: https://www.backblaze.com/blog/backblaze-hard-drive-stats-q1-2020/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gracz0 1 Zgłoś post Napisano Sierpień 30, 2020 ok, fajnie przestawiles statystyki awaryjnosci dyskow do rozmiaru dyskow. Kilka firm bylo rzuconych. Fajnie sie czytalo bez problemu. Lecz sa to statystki na mnie malo wiarygodne , gdyz ktos zawsze moze dac sumy i liczby. Nie mowie ze chce nie wiem 2 dyski po 10 TB. Bardziej mi chodzilo o jakies propozycje co inni aktualnie uzywaja. Niestety mieszkajac w UK tutaj zalatuje triche komercja, i nawet z IT kolesi nie pytam sie co polecaja, po ostatniej wpadce jak im padl dysk tzw siecowy i na 7 h przepadly dane, i nie byli w stanie ich odzyskac, i dobrze ze ktos gdzies na starym laptopie mial wszytko Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach