exe 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 19, 2006 Witam Zamulił mi serwer i chcę restart zrobić całego serwera. Mam serwer w netdirect i mam panel kontrolny i mam Server-Tools > restart . I mam pytanie czy wystarczy go kliknąć i od razu się wszystko poustawia, czy trzeba jeszcze coś wpisać ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
shive 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 19, 2006 Klikasz, po jakimś czasie zrobią Ci reboot i serwer wystartuje od nowa :] Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
exe 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 19, 2006 Aha ok zrobione Kurcze myślałem że administracja nie jest ciężka, po miesiącu uważam że bez jakiegoś guru nie da rady :/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
shive 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 19, 2006 No co Ty. Ja miałem crash course w tydzień i dałem sobie radę ze wszystkim to ty też dasz radę Teraz po ponad pół roku już jest spoko Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MasterNETpl 100 Zgłoś post Napisano Wrzesień 19, 2006 po jakimś czasie zrobią Ci reboot Mi zawsze od razu się resetował, bez niczyjej pomocy. Po kliknięciu 'reset' serwer jest dostępny po ~3 minutach. Pozdrawiam; Szczepanik Adrian Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
shive 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 19, 2006 Różnie bywa. Czasem robią praktycznie od razu, czasem czekasz. Zależy od szczęścia Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Wrzesień 20, 2006 Różnie bywa. Czasem robią praktycznie od razu, czasem czekasz. Zależy od szczęścia Święta prawda. Czasami nie zdąże wypalić paierosa, a serwer już ma uptime 0 minutes. Innym razem mógłbym książkę napisać, aczkolwiek nie korzystam z tych usług zbyt często. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
exe 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 20, 2006 Mam do was pytanie, znacie jakąś dobrą książkę która uczy od podstaw administracji serwerem. Głównie chodzi o proste rzeczy takie jak konfiguracja dns-ów, zabezpieczenia, przerzucanie baz danych czy nawet ustawianie wildcarda System w jakim chciałbym się specjalizować to centos Głównie chodzi mi o ugruntowanie mnie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
shive 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 20, 2006 Hymm... co prawda jadę na debianie (i tam i na desktopie) ale kupiłem sobie na początek w Helionie: 1. Linux: Receptury 2. Linux, Serwery, Bezpieczństwo Obie dość przydatne, polecam, ale najlepiej wpadnij do jakiegoś empiku i przewertuj sam. Z reguły zaczynasz może od książek, ale później tak i tak przerzucisz się na tutoriale z neta bo nie będziesz miał wyboru jak coś się spierrozwali Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zrio 6 Zgłoś post Napisano Wrzesień 20, 2006 2. Linux, Serwery, Bezpieczństwo Posiadam i polecam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BlueMan 69 Zgłoś post Napisano Wrzesień 20, 2006 Przepraszam za OffTopic, ale muszę się już spytać w sprawie dodatkowej wiedzy Moja wiedza z Linuxa jest podstawowa - umiem się w nim poruszać i kilka koment znam nic więcej Czy te książki w miarę poszerzą moją widzę na temat administacji serwerów dydykowanych i typu VPS ? Zaawansowana znajomość pingwina wymagana, czy w miarę dobrze dla początkujacych jest tam to opisane?! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
shive 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 20, 2006 Ty sobie raczej kup słownik. Późnej zainstaluj lokalnie linucha i pobaw się trochę. Pierwsza z wymienionych przeze mnie książek będzie OK, ale jeśli nie nauczysz się świetnie poruszać po googlu i czytać obcojęzyczne dokumentacje ew. przeglądać zawiłe wątki to nici z administracji. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach