kamil2234 0 Zgłoś post Napisano Marzec 28, 2019 Po świeżej instalacji direct admin mam problem z odpaleniem mysql: O to co się dzieje: Error connecting to MySQL: Can't connect to local MySQL server through socket '/tmp/mysql.sock' (2) Instalowałem go na DEBIAN 8 i 9 na VPS w OVH. Pomimo kilku prób instalacji ciągle mam taki sam objaw. Przebudowałem po instalacja raz jeszcze całą konfigurację zgodnie z instrukcją: To upgrade using the custombuild script, do the following: cd /usr/local/directadmin/custombuild ./build set mariadb 5.6 ./build set mysql_inst mariadb ./build set mysql_backup yes ./build update ./build mariadb Where mariadb can be 5.5, 10.0, 10.1, 10.2 or 10.3 A full raw sql backup will be run prior to the upgrade if you have mysql_backup=yes set. It goes without saying, always make backups, either with this tool, or with other means. After the mysql update, always recompile php. ./build php n Wszystko przebiegło pozytywnie - żadnych błędów. Niestety po przekomponowaniu dalej mam to samo. Ktoś wie o co chodzi? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marek607 655 Zgłoś post Napisano Marzec 30, 2019 ps aux | grep mysql Może socket masz gdzieś indziej ( np /usr/local/mysql/data/mysql.sock)? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lord101 18 Zgłoś post Napisano Marzec 30, 2019 W pliku my.cnf ustaw coś takiego: [mysqld] port = 3306 socket = /usr/local/mysql/data/mysql.sock Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kamil2234 0 Zgłoś post Napisano Listopad 17, 2019 Hejka próbowałem zgodnie z tą instrukcją, ale nie wyszukuje mi niczego locate mysql.sock. Jak mam przeinstalować ten mysql na DA? Już kilka miesięcy nie mam db na vps przez to, a muszę w końcu przywrócić i szczerze powoli kończą mi się pomysły Takie jaja mam od momentu upgrade serwera na wyższy. Reinstalacja wszystkiego łącznie z OS zawsze kończy się tak samo. Mam wrażenie, że DA nie radzi sobie z VPS. Czysta instalka na Debianie i od razu nie działa mysql? 1.Install locate:etc/ apt-get install locate 2.Locate your mysql.sock by doing >locate mysql.sock 3. copy the path to mysql.sock 4. edit mysql.conf nano /usr/local/directadmin/conf/mysql.conf Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kamil2234 0 Zgłoś post Napisano Listopad 17, 2019 (edytowany) Próba zmiany na MariaDB Found created package: mariadb-10.3.20-linux-x86_64.tar.gz Stopping mysqld ... Linking /usr/local/mysql/bin/galera_new_cluster -> /usr/local/bin/galera_new_cluster... Linking /usr/local/mysql/bin/galera_recovery -> /usr/local/bin/galera_recovery... Linking /usr/local/mysql/bin/mariadb-service-convert -> /usr/local/bin/mariadb-service-convert... Linking /usr/local/mysql/bin/myrocks_hotbackup -> /usr/local/bin/myrocks_hotbackup... Linking /usr/local/mysql/bin/mysql_ldb -> /usr/local/bin/mysql_ldb... Linking /usr/local/mysql/bin/sst_dump -> /usr/local/bin/sst_dump... Ensuring local-infile is disabled for security reasons in MySQL configuration file... Giving mysqld a few seconds to start up... /usr/local/mysql/bin/mysqlcheck: Got error: 1045: Access denied for user 'da_admin'@'localhost' (using password: YES) when trying to connect FATAL ERROR: Upgrade failed Restarting MySQL. Installation completed. próba połączenia root@server:~# telnet localhost 3306 Trying 127.0.0.1... Connected to localhost. Escape character is '^]'. Y 5.5.5-10.3.20-MariaDB VM`x]I4g▒▒▒-H`/c*CRR%a9mysql_native_passwordConnection closed by foreign host. Edytowano Listopad 17, 2019 przez kamil2234 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach