Hej,
ostatnie podatności vesty zmuszają mnie do zmiany panelu, moim pierwszym wyborem jest directadmin. Mam do Was kilka pytań odnośnie konfiguracji.
Przeznaczenie:
30 mniejszych i większych stron na wordpressie, wordpess to 95% stron jakie posiadam na hostingu dlatego konfiguracja powinna być stricte pod niego
Cel:
Dostosowanie konfiguracji serwera do wordpressa
1. Jaki os na tę chwilę jest najlepiej współgra z directadminem? Do tej pory używałem ubuntu 16, ale z tego co widzę aby na ubuntu to postawić to trzeba się bawić, moim wyborem jest debian no i tutaj pytanie - 8 czy 9?
2. Jakie zestawienie konfiguracyjne będzie najlepsze zakładając że to pod WP? Do tej pory używałem apache, nginxa jako reverse proxy, php fpm i mysqla. Teraz planuje apache z php fpm i bez nginxa jako reverse proxy, chyba że jest sens, jak myślicie? Zamiast mysqla jeszcze bym wziął mariadb, może macie inne pomysły?
3. Czy standardowa konfiguracja directadmina z fail2banem na bruteforce wystarczy jeżeli chodzi o względne zabezpieczenie? Czy potrzebny będzie jakiś CSF dodatkowo do pozamykania portów?
4. Macie jakieś ogólne protipy jeżeli chodzi o rozpoczęcie przygody z administracją przy directadminie? Wszelkie wskazówki mile widziane