michkk 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 16, 2006 Witam, mam wykupiony VPS w hosteurope. Mam zainstalowany panel Plesk 7.5.4 i mam w nim limit 30 domen. Moje pytanie jest takie: z tego co widzę w moim panelu to ten limit jest wykorzystywany nawet jak utwórze konto www w subdomenie domeny już wcześniej podpiętej, czy można gdzieś dokupić licencję na więcej domen, ewentualnie jak można rozwiązać ten problem. Czy jeśli ręcznie w apachu podepne domeny to będą widoczne w plesku? Kupienie całego dedyka na razie nie wchodzi w gre- w dedykach nie ma chyba ograniczeń? A może znacie jakieś panele Opensource, nie muszą być super-rozbudowane. Z góry dzięki za pomoc. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jacek_b 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 16, 2006 Panel administracyjny PLESK firmy SWsoft jest najczęściej instalowany w wersji licencyjnej wspierającej 30 domen. Dotyczy to również innych rozszerzeń. Dokładniej mówiąc kupujemy np. najtańszą wersję podstawową z maks. 2-3 językami, 30 domenami i bez postgre (mówiąc w skrócie). wszystkie dodatkowe rozszerzenia kosztują dodatkowo. Są to opłaty w wysokości 50 – 1200 €. Można je nabyć na stronie firmy swsoft.com, podając aktualny key swojej instalacji pleska. Np. licencja na nieograniczoną ilość języków, w jakich panel jest obsługiwany (chociaż w tej chwili jest ich tylko 15), nieograniczoną ilość hostingów (domen), postgre i inne bajery kosztuje w tej chwili 1199 €. Jeżeli chodzi o domeny, tzn ich limit, Plesk liczy to trochę inaczej. Liczą się w tym przypadku tzw hostingi (bez względu na to, czy zostały utworzone w domenie, czy subdomenie), a nie właściwe domeny w formie domena.tld. Kiedyś (w przypadku Plesk 7.5 Reloaded) można było nabyć dodatkową licencję na 100, a następnie na nieograniczoną ilość domen. (koszt ok. 199-399 €). Jednak teraz niestety oferty takiej nie widzę. Ale ludzie z SWsoft są do rzeczy (często Rosjanie), przy moich problemach zawsze uzyskałem wsparcie. Najlepiej spytać o rozszerzenie licencji posiadanego Pleska o licencję na 100 domen. Pozdrawiam Jacek Bargiel PS. Najlepiej zacząć od hosteurope, może oferują rozszerzenie za małą dopłatą... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
michkk 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 17, 2006 Witam, właśnie teraz sprawdzałem i dodawałem sobie nowe domeny bez tworzenia vhostów i te domeny wykorzytują limit 30 domen. Na stronie hosteurope nigdzie nie ma napisane że oferują większą ilość domen. A jeszcze odnośnie dodatkowych zakupów licencji, jeśli np. licencja na dodatkowe np. 30 domen bedzie kosztować więcej niż 120€ to mi się to nie opłaca, bo za 120 moge kupic drugi vps z licencją 30 domen. Pozdrawiam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jacek_b 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 17, 2006 licencja na 100 domen kosztowała chyba $99, na 300-ta $199, na bez ograniczenia $399. Strato proponuje takie kupno takiego rozszerzenia dla swoich dedyków, S4Y robi to za darmo, tzn jeżeli ktoś osiąga limit, daje mu się za darmo limit większy. Druga sprawa - w przypadku serwerów wirtualnych? Rozsądny hoster nie pakuje na taki serwer, na którym do dyspozycji znajduje się 126-256 MB RAM, tylu klientów! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
michkk 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 17, 2006 jacek_b: właściwie to masz racje że się nie pakuje tyle kont. A czy wiesz może, czy da się zrobić tak aby dwa serwery vps miały jedną główną domene? Teraz mam tak że vps ma jedną głowną domene: np. domena.pl i są dwa ns1.domena.pl oraz ns2.domena.pl. Czy da się tak zrobić aby piersze 30 domen wskazywało na pierwszy serwer a następne 30 domen na drugi, ale aby te razem 60 domen miało wpisane ns1.domena.pl ns2.domena.pl. Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem, chodzi mi poprostu aby z poziomu zwykłego uzytkownika było widać że jest to jeden serwer. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ramze5 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 17, 2006 Oczywisice da sie tak zrobic, wystarczy dodac domeny na jedym serwerze, te ktore maja byc na drugim i zrobic odpowiednie wpisy w serwerze DNS. Jezeli nie masz serwera dns to najlepiej: ns1.domena.pl - IP 1 serera ns2.domena.pl - IP 2 serwera Pozdro Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
michkk 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 17, 2006 ramze5 - dzieki za info :-) Myślałem że jest to znacznie trudniejsze. Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach