PiciuU 0 Zgłoś post Napisano Październik 27, 2018 (edytowany) Witam. Robiłem dzisiaj konfigurację openvpn na serwerze VPS. Wszystko działa, lecz nie tak jak miałem to w zamyślę. Aktualnie jest tak, że gdy połącze się z vpnem przez np klienta OpenVPN to otrzymuję adres IP (np. 10.8.0.6) i mogę przeglądać internet używając adresu publicznego serwera VPS. Chciałbym jednak, aby działało to w stylu Hamachi, tj. gdy połączę się z vpn to wirtualna karta sieciowa otrzymuje adres w stylu 10.8.0.6 lecz adres wyjściowy do internetu jest dalej tym samym od dostawcy internetu. Nie jestem pewny czy da się zrozumieć o co mi chodzi z tego co napisałem, zmęczenie próbą konfiguracji tego wszystkiego odbija się teraz na umiejętności wytłumaczenia problemu. W wielkim skrócie, chciałbym zrobić aby usługa openvpn działała tak jak hamachi. Chciałbym dowiedzieć się mniej więcej co należy zrobić aby połączenie się z vpnem nie wpływało na działanie głównej karty sieciowej, co za tym idzie adresu wyjściowego do internetu lecz wpływało jedynie na wirtualną kartę sieciową. Z góry dziękuję za wszelkie porady. Edytowano Październik 27, 2018 przez PiciuU (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Stefcio1145 0 Zgłoś post Napisano Październik 30, 2018 Krótko - nie ma takiej możliwości. OpenVPN w domyśle takich ustawień nie ma, musiałbyś poszukać innego rozwiązania. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
PiciuU 0 Zgłoś post Napisano Październik 30, 2018 A jednak się okazało że jest w openvpn opcja mniej więcej taka jaka chciałem, pomogła mi w tym pewna osoba z tego forum Jednocześnie mogę oznajmić, że zamykam post Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
arczii 0 Zgłoś post Napisano Listopad 20, 2018 Dnia 30.10.2018 o 17:20, PiciuU napisał: A jednak się okazało że jest w openvpn opcja mniej więcej taka jaka chciałem U mnie kiedyś pomogło zabranie klientowi z configu "redirect-gateway" Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
PiciuU 0 Zgłoś post Napisano Listopad 20, 2018 Widzę że jednak ludzie jeszcze wracają do tego posta, w takim razie przytoczę też komendy, które pomogły mi osiągnąć cel (Podziękowania dla Davee) Usunięcie z konfiguracji serwera: redirect-gateway def1dhcp-option DNS X.X.X.X Dodanie do konfiguracji serwera w moim przypadku: client-to-client push "route 10.8.0.0 255.255.255.0" Restart usługi openvpna Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach