rysiek 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 27, 2018 Witam, mam pytanie odnośnie dołożenia drugiego serwera Exchange a dokładnie roli EDGE w celu zapewnienia wysokiej dostępności na wypadek awarii łącza/prądu gdzie mam serwer EDGE + skrzynki exchange. Oczywiście będzie on stał pod innym IP na innym łączu w drugiej serwerowni. Na pewno aby otrzymywać pocztę przez drugie serwer EDGE muszę dołożyć wpisy MX z wyższym priorytetem. Natomiast aby móc poprawnie wysyłać pocztę wystarczyć wpis spf1 z nowym IP ? revDNS IP`ka musi być subdomeną? Nadal serwery poczty mogą odrzucać e-maila gdy nie pasuje revdns? Mam jeszcze pytanie jak działa synchronizacja między dwoma serwerami. Jeżeli główny serwer EDGE nie odpowiada to poczta jest odbierana/wysyłana przez drugi? Czy bardziej zapasowy EDGE tylko odbiera pocztę i przekazuje do głównego serwera gdy ten będzie "on-line" ? Są różne rozwiązania dwóch serwerów smtp, jednak nie wiem do końca jak to działa na exchangu. Z tego co znalażłem to wystarczy drugi EDGE z przekopiowanymi ustawieniami z pierwszego + właczenie synchronizacji między serwerami. Całe 3 komendy na odpalenie zapasowego serwera czy o czymś zapomniałem? Z góry dzięki za każdą pomoc! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach