kzn24 0 Zgłoś post Napisano Maj 29, 2018 (edytowany) Heja, Chciał bym się Was zapytać czy ma ktoś może doświadczenie, w konfiguracji replikacji typu master-master na mariadb? Pamiętam, że kiedyś próbowałem takiego rozwiązania na mysql i z tego co pamiętam to działało to bardzo średnio. Bardzo często ta replikacja się "rozjeżdżała". Czy w mariadb został usprawniony ten model replikacji, albo czy są jakieś dodatkowe rozwiązania softwarowe, wspomagające taką replikację? Rozważam produkcyjne wdrożenie takiego rozwiązania, ale nie wiem czy jest w ogóle sens. Pozdrawiam kzn24 Edytowano Maj 29, 2018 przez kzn24 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
GT_Lukasz 20 Zgłoś post Napisano Maj 29, 2018 Jeśli chcesz replikować zainteresuj się perconą. Mariadb pada często przy bardzo dużych bazach. 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kzn24 0 Zgłoś post Napisano Maj 30, 2018 Super, dzięki wielkie za odpowiedź. Nigdy nie słyszałem o tym rozwiązaniu i na pewno się nim zainteresuje. Mógł byś opowiedzieć coś więcej, w dwóch zdaniach o tej perconie? Jest to oddzielna baza danych, czy jakaś "nakładka" na mysql/mariadb? Z tego co na szybko wyczytałem jest to chyba baza danych na zmodyfikowanym silniku mysqla? Masz może doświadczenie z migrowania danych z mysql do takiej percony? Oraz czy faktycznie taka replikacja mulimaster, działa na niej sprawniej? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach