UserMuser 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 27, 2018 (edytowany) Witam bardzo, Czy znacie może serwisy, które umożliwiają za darmo utworzenie subdomeny? Np cba.pl takie coś umożliwa np. example.cba.pl, ale chodzi o takie serwisy pod które będę mógł przypisać adres mojego serwera VPS do subdomeny. Dziękuję za pomoc. //W razie czego mam domenę z .tk, ale niestety niektóre serwisy przy rejestracji jej nie trawią a potrzebuję ich pod serwer poczty. Edytowano Styczeń 27, 2018 przez UserMuser (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
GT_Lukasz 20 Zgłoś post Napisano Styczeń 27, 2018 Serwer poczty za darmo - na yandex.ru bardzo sprawnie działający. A co do subdomen badzo ciężko o takie serwisy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Piotr GRD 608 Zgłoś post Napisano Styczeń 27, 2018 (edytowany) Przed dziesięciu - kilkunastu laty takie serwisy były bardzo popularne i było ich sporo (xt.pl, bee.pl, uni.cc, co.cc - to kilka najbardziej znanych), lecz nie ma po nich śladu. Obecnie jedyny jaki znam to freedns.afraid.org - istnieje już dość długo, jest tam wiele domen będących czy to w gestii samego właściciela serwisu czy to innych użytkowników, którzy w zamian za darmowy serwis DNS udostępniają możliwość tworzenia subdomen. Musisz brać pod uwagę, że domeny od użytkowników mogą zniknąć w każdej chwili. Te od właściciela serwisu są jakoś tam przez niego gwarantowane, serwis istnieje wiele lat, utrzymał się najdłużej ze wszystkich, ale też żadnej 100-procentowej gwarancji tego, że przez kolejną dekadę będzie to działać bez zmian nie masz. A subdomeny od firm hostingowych są zazwyczaj przypisane tylko do serwerów danego hostingu i z reguły nie da się ich przypisać nigdzie na zewnątrz. .tk ma złą reputację nie tylko ze względu na wykorzystywanie tych domen do nadużyć, ale i ze względu na to, że popularne domeny serwis potrafi po jakimś czasie nagle i bez słowa przejmować i każe sobie za nie słono płacić. Jeśli masz zamiar prowadzić jakiś poważny i wieloletni projekt, to chyba najrozsądniej będzie wesprzeć się zwyczajną, płatną domeną - choćby najtańszą z jakąś "dziwną" końcówką, albo regionalne "pl-ki" (patrz na koszt przedłużenia, a nie jakąś promocyjną cenę pierwszego roku). Z hostingów, serwerów poczty itd. itp. również osobiście korzystam darmowych, jednak domeny mam "swoje", w ten sposób mam zapewnioną ciągłość swoich projektów, nawet jeśli któryś darmowy usługodawca zniknie. Gdyby zniknęła domena - nie ma ciągłości. Edytowano Styczeń 27, 2018 przez Piotr GRD (zobacz historię edycji) 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
UserMuser 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 27, 2018 (edytowany) Potrzebuję subdomeny, dlatego że piszę program automatyzujący pewne czynności w różnych serwisach. VPS mam i na nim pocztę. Aktualnie mam do serwera poczty przypisaną domenę .tk, lecz z niektórych serwisów przychodzi mail dopiero po jakichś kilkunastu minutach albo przy rejestracji w serwisach wypierają się obsługiwania darmowych domen tj. .tk .ml itd. z czego nie można zarejestrować konta. Najrozsądniej będzie chyba kupić kilka domen globalnych. Obadam jeszcze ten serwis dzięki wielkie za wspomnienie o nim! Dziękuję wam za odpowiedzi. //EDIT Serwis freedns.afraid.org jest strzałem w dziesiątkę! Bardzo dziękuję za pomoc w tym temacie ! Edytowano Styczeń 27, 2018 przez UserMuser (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach