Darkfutur 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 19, 2018 Czy ktoś moze polecić prawnika który specjalizuje się w prawie telekomunikacyjnym, własnosci intelektualnej itp. który by przygotował regulaminy dla klientow tak żeby uchronić firmę przed przed pozwami ze strony różych instytucji czy odpowiedzialnośći karnej spólki w przypadku gdy klient który będzie wynajmować sprzęt dopuszczac się będzie nielegalnych działań na serwerach. Nie wiem nawet czy spólka może być pociągnięta do odpowiedzialnośći karnej. Potrzebuje fachowca w tej dziedzinie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
toudy 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 19, 2018 Nie bardzo rozumiem, szukasz prawnika, który będzie "bronił" daną firmę przed różnymi podmiotami, którzy będą chcieć usunąć własny utwór, który jest nielegalnie rozpowszechniany ? Wystarczy, że na każde zgłoszenie zareagujesz i usuniesz dany utwór/treść, a nikt nie będzie mógł się Ciebie przyczepić. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Darkfutur 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 19, 2018 (edytowany) No tak cos w tym rodzaju. Tylko na jakiej podstawie miałbym komuś usuwać daną treść czy wyłaczac usługi ? Nie mi bedzie oceniać czy dana treść jest legalna czy też nie. Rozumiem że musiałbym otrzymać zgłoszenie z sądu czy prokuratury ? tylko teraz z jakiego kraju itp. ? Wlasnie to są głowne pytania do prawnika na jakie zgłoszenia i czyje muszę reagować. Wygladac to bedzie tak że będę oferować usługi globalnie , spółka jest zarejstrowana w USA i ja jestem jej udziałowcem, aktualnie mieszkam w pl, serwery będą umieszczone w data center na Ukrainie i w Polsce . Maszyny będę wynajmować z gotowym własnym oprogramowaniem które będzie można wykorzystwać do legalnych ale także do nielegalnych rzeczy. Nie mam zamiaru potem chodzić po sądach dlatego szukam kontaktu z prawnikiem jak to rozwiązac żeby potem spać spokojnie. Edytowano Styczeń 19, 2018 przez Darkfutur (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
TTL 5 Zgłoś post Napisano Styczeń 20, 2018 Tylko na jakiej podstawie miałbym komuś usuwać daną treść czy wyłaczac usługi ? Ty jako usługodawca nie masz prawa do usunięcia komuś plików, tylko dlatego, że ktoś wysyła Ci maila o naruszeniu dóbr osobistych przez jakiegoś Twojego klienta. Generalnie takie prośby są wysyłane przez konkretne instytucje, zajmujące się pilnowaniem praw autorskich. Generalnie wtedy dostajesz oficjalnego maila z takiej instytucji, z numerem telefonu, osobą kontaktową oraz ścieżką do danego pliku, gdzie proszą o usunięcie danej treści. Ty jej nie usuwasz, kontaktujesz się z klientem, klient na 99% wie, że dany plik nie posiada licencji i usuwa to, koniec problemu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach