Workenius 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 19, 2018 Wiem że pewnie odkopuje stare tematy ale chciałbym się dowiedzieć jakie są podstawy żeby zacząć swoja "przygode" z administracją serwerów (głownie mi chodzi o vps) jakby ktoś mógł mi poprostu wypunktować jakie zagadnienia mam sobie na początek przyswoić nie musi być szczegółowo tylko tak ogólnie żebym wiedział jak się za to zabrać ;P wiem że to nie jest temat na jedną noc... nie chce poradników bo wole uczyć się na swoich błędach i w google potrafię coś znaleźć jak nie będę miał pomysłu na rozwiązanie xD Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
GT_Lukasz 20 Zgłoś post Napisano Styczeń 19, 2018 Uruchomić Linux na komputerze i psuć i naprawiać a z czasem bawić się w VPS. Pierwsze zagadnienie które musisz znać do perfekcji to polecenia, programowanie w bash przydaje się bardzo często Python a z czasem opanujesz wszystko do perfekcji. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Vescer 1 Zgłoś post Napisano Styczeń 19, 2018 (edytowany) Znajomość:- zasad działania systemów linux'owych- SSH, FTP, DNS etc - typów wirtualizacji OpenVZ, XEN, KVM- web serwerów apache2 i nginx - paneli DirectAdmin, ISPconfig, Plesk ,VestaCP (z płatnymi to może być problem) Ogólnie dużo by wymieniać a mi średnio się chce - po prostu trzeba się tym interesować i dążyć do poznawania/nauki coraz to nowych rzeczy. Jeśli w sobie to znajdziesz to samo będzie przychodzić. Na start mogę polecić kanał na YT UW-TEAM i to tyle,,, reszta należy do ciebie. Edytowano Styczeń 19, 2018 przez Vescer (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Workenius 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 20, 2018 Dziekuje za pomoc Ogólnie dużo by wymieniać a mi średnio się chce - po prostu trzeba się tym interesować i dążyć do poznawania/nauki coraz to nowych rzeczy. Jeśli w sobie to znajdziesz to samo będzie przychodzić. Na start mogę polecić kanał na YT UW-TEAM i to tyle,,, reszta należy do ciebie. Teraz już tylko trzeba się ogarnąć i za to zabrać myśle ze zainteresowanie już jest a checi do nauki nie brakuje xD Jeszcze raz dzieki za pomoc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach