damtox 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 27, 2017 Witam, wiele firm hostingowych oferuje konta z powierzchnia dyskową 20-50GB. Jak to jest? Czy ich serwery posiadają takie ogromne dyski, czy tyle jest przydzielane a w rzeczywistości klienci wykorzystują mniej? O co mi chodzi? Np. dedyk ma 500 GB. Firma hostingowa sprzedaje 10 kont o powierzchni 50 GB i co dalej? Kolejny dysk, czy kolejny klient (nawet 100 klientów), a dopiero jak dysk robi się pełny dokładają kolejny dysk? Czy udało mi się opisać moją niewiadomą? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Grudzień 27, 2017 Overselling Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Oskar 5 Zgłoś post Napisano Grudzień 27, 2017 po pierwsze overselling (czy overbooking) jak kolega napisał po drugie dysk 500GB to trochę marnacja serwera gdy na rynku są dyski 10+ TB po trzecie, SDS, moja firma może Ci dać i 1PT pojemności konta/serwera/etc jakbyś chciał rozmawiać z klientami zaczynamy od 1TB ale głównie overselling, czyli planowanie, logistyka danych, monitorowanie, przewidywanie i efekt skali... przy 10 klientach inaczej się planuje niż przy 10k klientów. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach