My4tic 1 Zgłoś post Napisano Listopad 26, 2017 Zastanawiam się nad wyborem softu do wirtualizacji w firmie. Mam 2x Dell R430 i chciałbym to podzielić na ok. 6-7 wirtualnych systemów (w większości linux). Za licencje nie chciałbym płacić więcej jak 3 tys łącznie... Co polecacie? Chyba większość osób korzysta z KVM? Zależy mi na tym aby hosty miały jakiś sensowny panel do zarządzania wirtualnymi systemami i aby łatwo dało się robić snapshoty. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
_Maciej 42 Zgłoś post Napisano Listopad 26, 2017 Darmowy Proxmox powinien wystarczyć. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Listopad 27, 2017 Proxmox i replikacja ZFS dostępna od PVE 5.0 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
waluszek 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 11, 2018 Ja bym to postawił na VmWare ESXI, jest darmowe i bardzo zaawansowane, jedyne czego nie będziesz miał względem płatnej wersji to panelu integrującego Vsphere, a co za tym idzie obsługi Failover Highavailibity i tak dalej. Ale najważniejsze rzeczy będą cały czas dostępne. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Styczeń 11, 2018 To w PVE masz wszystko darmowe, nawet HA. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach