rysiek 0 Zgłoś post Napisano Listopad 18, 2017 Cześć, mam pytanie odnośnie konfiguracji exchange 2010, robię testy i nie chce działać mi szyfrowanie TLS basic authentication w send connector, chciałbym zestawić połączenie szyfrowane, jednak coś mi nie działa. Certyfikat do połączenia jest generowany przez exchange i serwer po drugiej stronie musi go zaakceptować czy ja pobieram certyfikat z serwera smtp? Byłem pewny drugiej opcji jednak coś nie działa. Druga sprawa to jeżeli nie uda mi się zestawić TLS z "partnerem" to czy da się skonfigurować exchange żeby wysyłał pocztę jako drugi serwer smtp, bo jeżeli się nie mylę to można definiować kilka serwerów smtp, jeżeli serwer docelowy mam ustawiony na mail.domena.pl i rekordy MX wskazują na tego IP (MX służy tylko do odbierania poczty), to czy dodając drugi serwer smtp (tutaj exchange 2010) to ustawiam rekord A i revdns np na mail2.domena.pl i dodatkowo wpisuję rekord SPF na tego IP ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach