Tellme 0 Zgłoś post Napisano Październik 19, 2017 Witam, Otrzymałem ostatnimi czasy propozycje pomocy przy tworzeniu serwera a mianowicie pomoc z serwerem Tibii. Jest to moj pierwszy projekt serwera gry MMO RPG i mam zasadnicze pytania dla osob ktore moze mialy stycznosc z Tibia oraz osob bardziej rozeznanych z tematem ogolnie. Otoz chcialbym sie dowiedziec jakie parametry serwera mozecie polecic na takowy serwer oraz prosilbym o uwagi odnosnie startu z takim projektem (na co zwracac uwage etc) rozumiem rowniez ze najlepszym wyborem bedzie jakis serwer pod windowsa z uwagi iz pliki serwerowe sa pod niego a kompilacja ich na linuxa nie jest do konca dobrym pomyslem z uwagi na straty na wydajnosci do tego chcialbym sie dowiedziec z czym je ugryzc? Rozumiem ze obowiazkowo Lua? Czy cos jeszcze bedzie potrzebne. Licze na odzew Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ciasteczkowy 0 Zgłoś post Napisano Październik 20, 2017 Witam, Otrzymałem ostatnimi czasy propozycje pomocy przy tworzeniu serwera a mianowicie pomoc z serwerem Tibii. Jest to moj pierwszy projekt serwera gry MMO RPG i mam zasadnicze pytania dla osob ktore moze mialy stycznosc z Tibia oraz osob bardziej rozeznanych z tematem ogolnie. Otoz chcialbym sie dowiedziec jakie parametry serwera mozecie polecic na takowy serwer oraz prosilbym o uwagi odnosnie startu z takim projektem (na co zwracac uwage etc) rozumiem rowniez ze najlepszym wyborem bedzie jakis serwer pod windowsa z uwagi iz pliki serwerowe sa pod niego a kompilacja ich na linuxa nie jest do konca dobrym pomyslem z uwagi na straty na wydajnosci do tego chcialbym sie dowiedziec z czym je ugryzc? Rozumiem ze obowiazkowo Lua? Czy cos jeszcze bedzie potrzebne. Licze na odzew Cześć, jako iż Sam pracuje na języku Lua gdyż wymaga tego mój serwer jak i silnik Multi Theft Auto to dużo się dowiedziałem o Lua w innych grach dlatego też bym radził Ci użyć języka Lua... Co do preferencji jakich stawiać serwer to jak najbardziej windows... Zależy od wydajności plików wspomnianych w Twoim poście... Możesz użyć innych funkcji dostępnych w Tibii jeżeli istnieją - z grą nie miałem styczności, ale tyle co wiem to używa języka Lua, który spełnia Swoje oczekiwania, pozdrawiam! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tellme 0 Zgłoś post Napisano Październik 20, 2017 Cześć, jako iż Sam pracuje na języku Lua gdyż wymaga tego mój serwer jak i silnik Multi Theft Auto to dużo się dowiedziałem o Lua w innych grach dlatego też bym radził Ci użyć języka Lua... Co do preferencji jakich stawiać serwer to jak najbardziej windows... Zależy od wydajności plików wspomnianych w Twoim poście... Możesz użyć innych funkcji dostępnych w Tibii jeżeli istnieją - z grą nie miałem styczności, ale tyle co wiem to używa języka Lua, który spełnia Swoje oczekiwania, pozdrawiam! A mógłbyś przybliżyć swój start? Jak zacząłeś i na jakim serwerze aktualnie działasz jeśli jest możliwość. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ciasteczkowy 0 Zgłoś post Napisano Październik 20, 2017 A mógłbyś przybliżyć swój start? Jak zacząłeś i na jakim serwerze aktualnie działasz jeśli jest możliwość. Jeżeli chodzi o start to nawiązując moim zmysłem do zrozumienia tego zdania to zacząłem od nauki z przykładów jakie miałem pod ręką z czasem doczytywałem więcej i dokładałem do kodów inne rozwiązania oraz rozbudowywałem kody... Z czasem Sam zacząłem pisać Swoje zasoby przez co miałem inne myśli do tego co robię i uwierzyłem w to, że potrafię... Kierowałem się poradnikami i innymi rzeczami jakie działały... Nauka Lua zajęła mi rok... Pod względem tym, że miałem nie dość, że mało czasu to krótką pamięć do zapamiętywania.. Działam na platformie Multi Theft Auto z którego pobieram pobór funkcji jak i innych kodów z strony: https://wiki.multitheftauto.com/wiki/Main_Page - tutaj jest zbiór kodów i funkcji, które używam i wszystkie są nawiązaniem do Lua... Również jest CEF, ale to nie obejmuje tego tematu... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tellme 0 Zgłoś post Napisano Październik 21, 2017 A co z plikami serwerowymi? W takich aplikacjach jak Tibia takowe pliki zapewne C a co z MTA? Lua w sumie nie jst taka straszna Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach