Marceli99 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 12, 2017 (edytowany) Cześć, pobrałem i zainstalowałem kernela ze strony Liquroix, chciałbym podmienić swój obecny 4.9 w debianie na ten który pobrałem, ale jak? Nie mam dostępu do gruba i nie mogę zbootować na konkretnym kernelu, bo wyobrażam to sobie na desktopie tak, że wybieram 3 opcje bootowania ( powiedzmy że będzie to ten nowy kernel ) i w configu gruba ustawiam na bootowanie z 3 opcji. Uprzedzając pytania - uczę się i robię to dla zabawy. edit Wykonałem restart i kernel się podmienił, ale jak? Instalacja tego kernela sama w sobie zawiera podmianę z obecnego? Jestem zielony w kernelach - proszę o wyrozumiałość. Edytowano Sierpień 12, 2017 przez Marceli99 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mariaczi Zgłoś post Napisano Sierpień 13, 2017 Jak instalowałeś te nowe paczki z kernelem - z konsoli czy przez jakąś graficzna nakładkę? Domniemam, że korzystałeś z opcji drugiej. Nie widziałeś zatem, co się dzieje "pod spodem". Zajrzyj do plików konfiguracyjnych gruba to zobaczysz jak się "podmienił". Dlaczego nie masz dostępu do gruba? To nie jest Twój laptop/desktop? Nie działa Ci sudo? W jaki zatem sposób aktualizujesz pakiety/system? 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marceli99 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 13, 2017 (edytowany) Jak instalowałeś te nowe paczki z kernelem - z konsoli czy przez jakąś graficzna nakładkę? Domniemam, że korzystałeś z opcji drugiej. Nie widziałeś zatem, co się dzieje "pod spodem". Zajrzyj do plików konfiguracyjnych gruba to zobaczysz jak się "podmienił". Dlaczego nie masz dostępu do gruba? To nie jest Twój laptop/desktop? Nie działa Ci sudo? W jaki zatem sposób aktualizujesz pakiety/system? To serwer VPS w OVH, nie mam nakładki graficznej. Edytowano Sierpień 13, 2017 przez Marceli99 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mariaczi Zgłoś post Napisano Sierpień 13, 2017 Zatem wyświetlały Ci się raczej kolejne linie podczas instalacji pakietu(ów) lecz nie przyjrzałeś się im 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marceli99 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 13, 2017 Zatem wyświetlały Ci się raczej kolejne linie podczas instalacji pakietu(ów) lecz nie przyjrzałeś się im A jak w takim wypadku działa GRUB w VPSie? Można jakoś go wywołać czy cuś? Bo dostęp do maszyny mam dopiero po załadowaniu systemu i SSH. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach