muchomor 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 23, 2017 (edytowany) Dobra poddaje się przeczytałem wszystkie artykuły dot. tego błędu podczas instalacji iredmail [nawet jeden temat był z tego forum] Please configure a fully qualified domain name (FQDN) in /etc/hosts before we go further. Wpisywałem /etc/init.d/hostname.sh start w hosts wpisywalem różne rzeczy np mójadresserwera serwer1.tuwpisalemdomene.pl serwer wpisywałem też deafult coś takiego 127.0.0.1 mail.iredmail.org mail localhost wpisywałem też hostname -f również 127.0.0.1 mail.dbatease.com mail Nie no po prostu nie mam pomysłu jak ten głupi plik iredmail otworzyć.. Przypominam że to mój pierwszy raz z instalacją e-maila na vps i najlepiej jakby osoba która pomoże opisała co dokładnie wpisać gdzie swoje ip / gdzie domenę z góry dziękuje za pomoc jeżeli się pojawi PS: Domena dobrze podpięta ? Edytowano Czerwiec 23, 2017 przez muchomor (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kynsz 1 Zgłoś post Napisano Czerwiec 23, 2017 (edytowany) /etc/hosts 127.0.0.1 localhost zew_ip mail.twoja_domena /etc/hostname mail.twoja_domena reboot CF: A mail.twoja_domena twoje_ip mx mail.twoja_domena w obu przypadkach odznacz cloud w status Edytowano Czerwiec 23, 2017 przez Kynsz (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
muchomor 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 23, 2017 Nic to nie daje cały czas to wyskakuje robie to na localhost ale wpisywałem coś takiego w hosts zew_195.181.219.32 mail.mojadomena.pl < To mój testowy serwer na arubie Próbowałem też zew_127.0.0.1 mail.mojadomena.pl a domena Ale to jest powalone... Są jakieś inne programy na pocztę ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kynsz 1 Zgłoś post Napisano Czerwiec 23, 2017 Nic to nie daje cały czas to wyskakuje robie to na localhost ale wpisywałem coś takiego w hosts zew_195.181.219.32 mail.mojadomena.pl < To mój testowy serwer na arubie Próbowałem też zew_127.0.0.1 mail.mojadomena.pl a domena Ale to jest powalone... Są jakieś inne programy na pocztę ? to zew_ miałeś usunąć www.ispconfig.org https://vestacp.com W nich masz już wszystko, min skonfigurowany serwer pocztowy i zarządzanie nim Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
muchomor 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 23, 2017 (edytowany) Otóż to wszystko ogarnąłem, wiadomości wysyłają się normalnie na drugi e-mail ale wiadomości nie dochodzą od innych e-mailów. na ten który stworzyłem Ktoś wie jak to naprawić ? Pewnie coś blokuje odbiór Edytowano Czerwiec 23, 2017 przez muchomor (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
muchomor 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 23, 2017 Sprawdziłem teraz i odbieranie wiadomości działa tylko na localhoscie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kynsz 1 Zgłoś post Napisano Czerwiec 23, 2017 Sprawdziłem teraz i odbieranie wiadomości działa tylko na localhoscie wpisz host -t mx twoja_domena pozniej host -t a co_ci_zwróciło_wyżej i sprawdz czy adres IP jest adresem Twojego VPS'a jeszcze tail -f /var/log/mailog - wyślij jakąkolwiek wiadomość na ten email i zobacz czy cokolwiek pojawiło się w logu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
nnd_newbie 10 Zgłoś post Napisano Czerwiec 23, 2017 (edytowany) Ale to jest powalone... Są jakieś inne programy na pocztę ? Są. Sendmail, Postfix, Qmail, Exim. I nazywa się to serwerem poczty elektronicznej (MTA). Ale raczej radzę zacząć od podstaw. Najpierw jakiś tutorial o sieciach komputerowych, protokołach i stosie TCP/IP (polecam kurs Cisco). Potem administracja linuxa. I dopiero potem serwery usług. Najlepiej od podstaw i bez żadnych pomagirów w stylu iredmail czy vesta. Jak już połamiesz sobie na tym zęby to wtedy przechodzisz na administrację z pomagirami. Nie chcę Cię obrazić, bo każdy kiedyś zaczynał, ale zapamiętałem już Twój nick i prawie w każdym temacie próbując robić coś większego, zacinasz się na brakach w podstawowej wiedzy. Teraz np. próbowałeś skonfigurować dwa serwery (mx1 i mx2) mając tylko jeden, dokładasz zew_1 do adresu IP i jeszcze próbujesz używać adresu lokalnego. Wydaje się, że nie do końca to rozumiesz i próbujesz trafić z parametrami na chybił trafił Edytowano Czerwiec 23, 2017 przez nnd_newbie (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
muchomor 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 23, 2017 (edytowany) Dobra już działa, dzięki za komendę. Mx nie było podpięte, zrobiłem z innego poradnika podpięcie i odbieram już wiadomości Ale dziwne bo tylko gmail dochodzi, np interia nie EDIT: Jednak doszło ale z opóźnieniem Edytowano Czerwiec 23, 2017 przez muchomor (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach