Msz 0 Zgłoś post Napisano Maj 23, 2017 Witam Czy coś się stanie jak zamontuję serwer "do góry nogami" czyli dół będzie na górze a góra na dole? Wiem, że można montować pionowo w dół, ale czy da się zamocować "do góry nogami" tak, aby nie było żadnych problemów np. z temperaturą? Niestety, ale mam ograniczony dostęp powietrza po lewej stronie serwera akurat tam, gdzie znajdują się wentylatory. Odwracając go sprawiłbym, że powietrze miałoby lepszy przepływ tylko pytanie, czy nie uległby uszkodzeniu pracując w takich warunkach? Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Adam Szendzielorz Zgłoś post Napisano Maj 23, 2017 Witam Czy coś się stanie jak zamontuję serwer "do góry nogami" czyli dół będzie na górze a góra na dole? Wiem, że można montować pionowo w dół, ale czy da się zamocować "do góry nogami" tak, aby nie było żadnych problemów np. z temperaturą? Niestety, ale mam ograniczony dostęp powietrza po lewej stronie serwera akurat tam, gdzie znajdują się wentylatory. Odwracając go sprawiłbym, że powietrze miałoby lepszy przepływ tylko pytanie, czy nie uległby uszkodzeniu pracując w takich warunkach? Pozdrawiam Jak masz tam dyski SSD to nie powinno być problemu. Jak dyski magnetyczne - jak dobrze pamiętam umieszczenie dysku pionowo skraca jego żywotność o 30%, a odwrotnie (etykietą w dół) - dziesięciokrotnie Dla reszty elementów umiejscowienie nie ma znaczenia - choć oczywiście trzeba sprawdzić, czy tam nie ma czegoś, co trzyma się grawitacyjnie na miejscu (jakieś klapki etc). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Msz 0 Zgłoś post Napisano Maj 23, 2017 Adam Szendzielorz 2x SAS 10k rpm 146GB ale szufladki są mocowane pionowo. To stary HP DL380 G5. Zastania mnie grzanie się płyty głównej, czy nie będzie problemu z przepływem ciepłego powietrza. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Maj 23, 2017 Teoretycznie możesz jak chcesz byle nie pionowo. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Adam Szendzielorz Zgłoś post Napisano Maj 23, 2017 Adam Szendzielorz 2x SAS 10k rpm 146GB ale szufladki są mocowane pionowo. To stary HP DL380 G5. Zastania mnie grzanie się płyty głównej, czy nie będzie problemu z przepływem ciepłego powietrza. Niestety nie pomogę - z HP miałem tylko G1, wtedy to właściwie jeszcze był COMPAQ :-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach