mariuszad 0 Zgłoś post Napisano Maj 19, 2017 Witam Chcę się upewnić co do poprawności mojego toku rozumowania w kolejności przepływu pakietów przez iptables. Dlatego zwracam się z prośbą do Was o poprawienie mnie jeżeli gdzieś coś palnę. Zależy mi na trzech przypadkach. Załóżmy, że serwer DNS pełni również funkcję routera. Przypadek1. Zapytanie, które przychodzi z internetu do serwera DNS pokonuje po kolei drogę: Zapytanie: PREROUTING (tablice raw, mangle,nat) ->decyzja o routingu->INPUT(tablice mangle, input)->proces lokalny (np DNS) Odpowiedż następuje na podstawie danych zapisanych w nagłówku pakietu czyli nie ma ponownej potrzeby "decyzji o routingu" i pakiet kierowany jest do łańcucha OUTPUT (tablice raw, mangle, nat,filter) a następnie do łańcucha POSTROUTING (tablice mangle,nat) i następuje wysłanie odpowiedzi. Przypadek 2 zapytanie pochodzi z komputera w sieci LAN do internetu. Zapytanie . Wysyłane jest przez łańcuch FORWARD (mangle,filter)->decyzja o routingu-> OUTPUT (tablice raw, mangle, nat,filter) -> POSTROUTING (tablice mangle,nat) i następuje wysłanie zapytania. Odpowiedź PREROUTING (tablice raw, mangle,nat)->decyzja o routingu->FORWARD (mangle,filter)->komp1 Przypadek 3 zapytanie i odpowiedź wewnątrz sieci LAN Zapytanie pochodzi z komp1 w sieci LAN. Wysyłane jest przez łańcuch FORWARD (mangle,filter)->decyzja o routingu->OUTPUT (tablice raw, mangle, nat,filter) - komp2. Odpowiedź: komp2->FORWARD (mangle,filter)->OUTPUT(tablice raw, mangle, nat,filter)-komp1 Trzeci przypadek zakłada, że oba komputery znajdują się w tej samej sieci. Gdyby były w różnych podsieciach to zakładam że doszłaby jeszcze "decyzja o routingu"? Czy się mylę ? Pozdrawiam mariusz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
volt123 3 Zgłoś post Napisano Maj 19, 2017 Trzeci przypadek zakłada, że oba komputery znajdują się w tej samej sieci. Gdyby były w różnych podsieciach to zakładam że doszłaby jeszcze "decyzja o routingu"? Czy się mylę ? Masz rację. Żeby dwie oddzielne podsieci komunikowały się ze sobą, musisz ustawić na routerze odpowiednie zasady routingu (ip route). Potem ustawiasz odpowiednie zasady w iptables z adresami i maskami aby zezwalały na ten ruch. Jak router zrobiłeś sobie z komputera z linuchem, to możesz podłączyć na kilka sposobów dodatkowe sieci: 1. 2x NIC 2. dopisując dodatkowy adres do interfejsu, 3. stawiając VLAN-y https://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.1Q (wymagany trunking na switchu) Strukturę iptables masz tu - http://www.iptables.info/en/structure-of-iptables.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mariuszad 0 Zgłoś post Napisano Maj 25, 2017 Ok - dziękuję. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach