glr 0 Zgłoś post Napisano Maj 7, 2017 (edytowany) Jak w temacie. Jest taka możliwość? Aktualnie przesyłam pliki przez curl i nie mam dobrego widoku na zasoby takie jak np przy komendzie "ls" na aktualnym dysku na serwerze. Coś czytałem w dokumentacji http://docs.ovh.ca/en/services-backup-storage.html ale boję się bardzo coś uszkodzić z dyskiem na dedyku. Mogę prosić Was o nakierowanie mnie? Potrzebuję podpięcia dysku backup który jest FTP jako katalog. Edytowano Maj 7, 2017 przez glr (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Vasthi 74 Zgłoś post Napisano Maj 7, 2017 (edytowany) Edytowano Marzec 26, 2018 przez Vasthi (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
glr 0 Zgłoś post Napisano Maj 7, 2017 Użyj protokołu NFS do podpięcia storage http://docs.ovh.ca/en/services-backup-storage.html#nfs Spróbowałem tego według przykładu: mount -t nfs {1}:/export/ftpbackup/{2} /{3} gdzie: 1 - adres ftp do dysku backup ovh 2 - moje ip dedyka jako nazwa z ns .. ovh.net 3. katalog na moim dedyku (?) Może chodzi o katalog na dysku backupowym? Niestety nie wiem jak tam stworzyć jakikolwiek. Nawet jak dałem katalog na "/" to nie przechodzi. mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on ftpback-rbx3 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
nnd_newbie 10 Zgłoś post Napisano Maj 7, 2017 3. katalog na moim dedyku (?) Katalog w Twoim systemie plików do którego podepniesz katalog z OVH np. /home/USERNAME/ovh lub /mnt/ovh itp Katalog musi istnieć. Możesz go stworzyć komendą np. mkdir /mnt/ovh Nie próbuj montować katalogu NFS do głównego systemu plików!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
glr 0 Zgłoś post Napisano Maj 7, 2017 (edytowany) Katalog w Twoim systemie plików do którego podepniesz katalog z OVH np. /home/USERNAME/ovh lub /mnt/ovh itp Katalog musi istnieć. Możesz go stworzyć komendą np. mkdir /mnt/ovh Nie próbuj montować katalogu NFS do głównego systemu plików!!! mount -t nfs ftpback-xxxxxx:/export/ftpbackup/nsxxx.ip-xxxx.eu /mnt/backup wychodzi komunikat mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on ftpback-xxxx.ovh.net:/export/ftpbackup/nsxxxx.ip-xxxxx.eu, missing codepage or helper program, or other error (for several filesystems (e.g. nfs, cifs) you might need a /sbin/mount.<type> helper program) In some cases useful info is found in syslog - try dmesg | tail or so Mój serwer to nsxxxx.ip-xxxx.eu Ftp backup to ftpback-xxxx.ovh.net Katalog gdzie ma być zamontowany dysk ftp to /mnt/backup. Edytowano Maj 7, 2017 przez glr (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Vasthi 74 Zgłoś post Napisano Maj 7, 2017 (edytowany) Edytowano Marzec 26, 2018 przez Vasthi (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
glr 0 Zgłoś post Napisano Maj 7, 2017 Masz zainstalowany klient nfs? Na debianie jest to chyba nfs-common. Faktycznie brakowało nfs-common. Próbowałem już kilka razy zamontować, jest "lag" na paredziesiąt sekund po czym wypluwa Connection timed out. Okazało się że nie aktywowałem dostępu do NFS w managerze OVH. Rozwiązane, wszystkim dzękuję za pomoc! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach