Marek Miklewicz 2 Zgłoś post Napisano Kwiecień 26, 2017 Witajcie Mam serwer oparty o DirectAdmina z jednym IP, chciałbym wykupić drugiego VPSa, na którym chciałbym postawić tylko sewer DNS dla DirectAdmina z automatyczną replikacją stref DNS. Znalazłem coś takiego jak DirectSlave - https://forum.directadmin.com/showthread.php?t=43924 ale mam problem z tym skryptem, ponieważ wymagane są moduły perla, których nie wiem jak zainstalować, zapewne jak poradzę sobię z tym poradzę sobie z resztą. Chcę do tego użyć debiana ale po prostu nie znam nazw pakietów, czy mógłby ktoś mi pomóc albo podpowiedzieć inne rozwiązanie. Oto wymagane modóły: POSIX = system features package (bundled in perl distr)FindBin = to find relative directories (lib etc)CGI = CGI implementationCrypt::PasswdMD5 = for password encryptionDigest::MD5 = for stronger password encryptionConfig::Auto = to read and parse etc/directslave.confMIME::Base64 = authenticating incoming connectionsNet::Server = main server & daemon realisationNet::CIDR = for checking access hosts Próbowałem też ustawić MultiServer na dwóch serwerach z DA ale w momencie kliknięcia na connection test wywala mi jakieś komunikaty w stylu: Error during connection testSzczegółyIP_SERWERA_SLAVE DirectAdmin Daemon v1.51.3 Unable to get api result. Check your configuration options. Dodam, że na obu serwerach jest ta sama wersja Directadmina, na jednym (głównym, master) jest SSL na drugim nie ma SSLa. Tak czy siak wolałbym użyć serwera bez DirectAdmina, zawsze to taniej, więc opcja nr 1 jest lepszym wyjściem. Najlepiej byłoby jednak jakby udało się, że porzenić DirectAdmina z cpanel DNS Only, bo opiekuję się też cpanelem znajomego i ma 2 VPSy z cpanel DNS Only jako DNSy, jak by się udało te dwa rozwiązania pożenić to byłoby najlepiej bo podczepiłbym się pod jego DNSy ze swoimi kilkoma domenami. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ksk 67 Zgłoś post Napisano Kwiecień 26, 2017 cpan install nazwa modułu . Na centos 7 dziala ten plugin trzeba tylko trochę pokombinować z pakietami . Tutaj masz nawet skrypt do instalacji tego . http://forum.directadmin.com/attachment.php?attachmentid=2216&d=1483906673 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marek Miklewicz 2 Zgłoś post Napisano Kwiecień 26, 2017 serdecznie dziękuję pobawię się tym a tyle szukałem takiego skryptu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marek Miklewicz 2 Zgłoś post Napisano Kwiecień 28, 2017 Niestety wymiękłem i nie bardzo wiem jak to ugryźć po walce wczoraj po kilku godzinach i doinstalowaniu kilkunastu innych modułów perla mam coś takiego: [root@2nd directslave]# ./install.sh user haslo IP_DASaving most outputs to /root/install.logdoing updates and installshttps://mirrors.n-ix.net/fedora-epel/6/x86_64/repodata/repomd.xml: [Errno -1] repomd.xml does not match metalink for epel Trying other mirror.creating user mx and adding to wheeldisable root acces to sshïnstalling perl modulesWriting Makefile for Crypt::PasswdMD5Writing Makefile for Config::Auto# Testing Config::Auto 0.44Can't locate object method "close" via package "FileHandle" at t/02_parse.t line 165.# Looks like your test exited with 25 just after 251.Failed 1/10 test programs. 0/317 subtests failed.make: *** [test_dynamic] Error 255Writing Makefile for Net::ServerWriting Makefile for Net::CIDRinstalling and confugrating directslavepreparing named for jail2ban/usr/local/directslave/etc/passwd processedsetting basic iptablesinstall and configure fail2banbuilding directslave servicesetting chkconfig and starting upERROR No file(s) found for glob /var/log/audit/audit.logERROR Failed during configuration: Have not found any log file for selinux-ssh jailall done! Nie mogę nic znaleźć nic na temat tego błędu. Ten ERROR No file(s) found for glob /var/log/audit/audit.logERROR Failed during configuration: Have not found any log file for selinux-ssh jail To chyba błąd fail2ban i tym zajmę się ewentualnie później ale wyżej jest: # Testing Config::Auto 0.44Can't locate object method "close" via package "FileHandle" at t/02_parse.t line 165.# Looks like your test exited with 25 just after 251.Failed 1/10 test programs. 0/317 subtests failed.make: *** [test_dynamic] Error 255 i tu mimo googlowania pół dnia nic nie znalazłem konkretnego. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ksk 67 Zgłoś post Napisano Kwiecień 28, 2017 zainstaluj te moduły z repo cpan i wtedy spróbuj. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marek Miklewicz 2 Zgłoś post Napisano Kwiecień 28, 2017 Dokładnie tak robiłem... cpan nazwa_modulu i tak z kazdym z listy tylko, że po drodze wyskoczyły inne brakujące, Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach