Marceli99 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 2, 2017 Cześć, posiadam serwer VPS i chciałbym go częściowo udostępnić pewnej osobie, osoba ta chcę sobie uruchomić serwer gry minecraft, chcę aby miała dostęp do FTP z ograniczeniem tylko do jednego katalogu i dostęp do SSH z tylko dwoma uprawnieniami. mianowicie zatrzymanie serwera i jego start - powiedzmy że będą to dwa polecenia. Jak takie coś wykonać? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
2M1R 1 Zgłoś post Napisano Kwiecień 4, 2017 Poczytaj o chown i chmod, ewentualnie tez o sudo... Tworzysz konto zwykłego użytkownika. ustawiasz uprawnienia za pomocą chmoda do katalogów tak aby nikt poza właścicielem i jego grupą nie mógł czytać ani piszać do innych katalogów na ftpie, np: chmod -R 700 /katalog/do/ftp A potem ewentualnie konfigurujesz sobie sudo w /etc/sudoers Tu masz linka do wiki Archowego które wyjaśnia jak ustawić prawa do poleceń systemowych za pomocą sudo: https://wiki.archlinux.org/index.php/sudo 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Vasthi 74 Zgłoś post Napisano Kwiecień 4, 2017 Sudo to mu za dużo nie da, zwykle i tak zwykły użytkownik ma dostęp do wielu rzeczy jak np. /etc/passwd Zgoogluj sobie jailkit 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marceli99 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 4, 2017 Poczytaj o chown i chmod, ewentualnie tez o sudo... Tworzysz konto zwykłego użytkownika. ustawiasz uprawnienia za pomocą chmoda do katalogów tak aby nikt poza właścicielem i jego grupą nie mógł czytać ani piszać do innych katalogów na ftpie, np: chmod -R 700 /katalog/do/ftp A potem ewentualnie konfigurujesz sobie sudo w /etc/sudoers Tu masz linka do wiki Archowego które wyjaśnia jak ustawić prawa do poleceń systemowych za pomocą sudo: https://wiki.archlinux.org/index.php/sudo Dzięki, obadam. Sudo to mu za dużo nie da, zwykle i tak zwykły użytkownik ma dostęp do wielu rzeczy jak np. /etc/passwd Zgoogluj sobie jailkit Znaczy wiesz... To nie jest aż taki wysoki priorytet i mus bezpieczeństwa, po prostu chcę pewnej osobie wydzielić kawałek serwera na jej potrzeby. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marceli99 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 7, 2017 Poczytaj o chown i chmod, ewentualnie tez o sudo... Tworzysz konto zwykłego użytkownika. ustawiasz uprawnienia za pomocą chmoda do katalogów tak aby nikt poza właścicielem i jego grupą nie mógł czytać ani piszać do innych katalogów na ftpie, np: chmod -R 700 /katalog/do/ftp A potem ewentualnie konfigurujesz sobie sudo w /etc/sudoers Tu masz linka do wiki Archowego które wyjaśnia jak ustawić prawa do poleceń systemowych za pomocą sudo: https://wiki.archlinux.org/index.php/sudo Wydaję się proste, ale nie potrafię. Więc tak! Mam użyszkodnika user dałem mu odpowiednie chmody aby miał pełną kontrolę nad swoim folderem, ale jak zabronić mu cofania się? W sensie aby miał dostęp tylko do /home/user, a kompletną odmowę do wszystkich katalogów poprzedzających itp. ? Nadal nie wiem jak zabronić użytkownikowi używania komend oprócz paru wyjątków. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach