franiuu 3 Zgłoś post Napisano Luty 22, 2017 Ostatnio zarejestrowałem (drugą u tego rejestratora) domenę. Po jej rejestracji zacząłem otrzymywać masę wiadomości typu "promocja na logo twojej firmy", "kliknij tu bo inaczej twoja domena nie będzie dostępna w Google". Dziwi mnie to o tyle, że po rejestracji pierwszej domeny nic takiego się nie działo... Domyślam się, że mój mail jak i dane które w tych wiadomościach się znajdują zostały pobrane z bazy WHOIS. Zastanawia mnie tylko... czy to jest kwestia bardziej zagraniczne brzmiącej domeny czy też np nieogarnięcia mojego filtru antyspamowego. A może po kryjomu sprzedają dane...? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Luty 22, 2017 Masa jest takich oszustw. Kolega wczoraj mi przesłał SMS jaki otrzymał że jego domena z końcówką PL wygaśnie (podany cały adres e-mail) i żeby skontaktować się z nimi w tej sprawie mimo że on ma domenę z końcówką COM Wszelkie dane pobierane są z whois. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Insider 43 Zgłoś post Napisano Luty 22, 2017 Ja dla przykładu miałem kilka domen globalnych z włączonym whoisprivacy w Tucows/OpenSRS, do czasu aż opłacałem zero problemów, ale jak tylko domena wygasła to zaczął się dość mocno spersonalizowany spam. IMO to jakieś boty scrapujące whois nowo zarejestrowanych/świeżo dropniętych domen. 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Pokuć Zgłoś post Napisano Luty 22, 2017 Minimum raz do roku dostaje spam dotyczący domeny .com zarejestrowanej w nazwa.pl. Mail w języku angielskim więc dokładnie nie wiem o co chodzi ale pewnie o jakiś wałek. Standardowo taki mail idzie do odpowiedniego folderu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bluemoon 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 31, 2018 Czy macie pomysl jak się uwolnić od takiego spamu? Pomijam zmianę adresu ;-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zlotowinfo2 3 Zgłoś post Napisano Styczeń 31, 2018 podepnij maila pod gmail, mają dobre filtry antyspamowe Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bluemoon 0 Zgłoś post Napisano Luty 2, 2018 Dzięki pomyśle o tym. Macie jakiś pomysł na to jak zniknąć z pewnym rejestrów: https://domainbigdata.com https://registrydb.com pisanie do nich nie ma sensu co widać po FB Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach