Widmo696 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 11, 2006 Witam! Własnie nie znam się zabardzo na parametrach srerwerów i mam takie pytanie czy wie ktoś jakie mniej więcej potrzebowałbym konto na strone z darmowymi aliasami? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
alien 345 Zgłoś post Napisano Sierpień 11, 2006 Pojemność konta znikoma (natomiast koniecznie obszerna i stabilna baza danych), co do transferu to już w prostej skali wylicz w stosunku do oczekiwanego ruchu. Jedno wejście użytkownika na alias to od 1 kB do kilkunastu kB lub nawet więcej, w zależności od tego co chcesz tam wrzucać (np. znaczniki meta, reklamy itp.). Warto zaznaczyć, że użytkownik przechodzi przez Twój serwer tylko w momencie wchodzenia na stronie, dalej porusza się już po serwisie docelowym. Oprócz tego koniecznie PHP (najlepiej 5), mod_rewrite, bazę MySQL lub PostgreSQL (polecam drugą) i co tam jeszcze lubisz. Koniecznie brak limitów subdomen. Mile widziana jakaś szybka odmiana PHP - mod_php lub FastCGI. Teraz najważniejsze - koniecznie jakąś możliwość do automatycznej obsługi subdomen. Najlepiej jeżeli po prostu w DNS i apache provider Ci skieruje wszystkie subdomeny automatem na Twoje konto i będziesz sobie mógł je identyfikować na poziomie np. skryptu php lub mod_rewrite. Radzę też uważać na zapisy regulaminowe, niektórzy dostawcy hostingu zabraniają hostowania serwisów z usługami dla innych serwisów. A najlepiej to jakiś dedyk :-). EDIT Tak sobie jeszcze myślę czy nie byłoby rozsądnie zastosować nieco inne podejście. Ponieważ aliasy zmieniają się rzadko, a więc generować statyczny HTML przy rejestracji i edycjach i zapisywać. Następnie postawić na froncie jakiś lekki serwer HTTP (np. lighttpd) i serwować statyczne strony. Pozwoli to na pewno zwiększyć wydajność sprzętu. Trzeba rozważyć za i przeciw. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Widmo696 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 12, 2006 Alien, Dziękuje za wypowiedź to co napisałeś napewno mi dużo pomoże Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach