amstel 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 15, 2016 Witajcie, Czy moglibyście mi podpowiedzieć jak najlepiej monitorować parametry S.M.A.R.T kilkunastu dyskow pracujących na Windowsie 10 ? Najbardziej zależy mi na wysyłaniu ostrzeźenia np: poprzez email o przekroczeniu krytycznych wartości. Ps. Backupy sa robione codziennie ale chciałbym również monitorować stan techniczny dysków. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
przemon 35 Zgłoś post Napisano Grudzień 15, 2016 http://www.acronis.com/pl-pl/homecomputing/download/drive-monitor/ Wystarczy konfiguracja alertów mail + parser systemu monitoringu (u mnie Icinga). Jak walnie błędem SMART lub temp jest za wysoka to mam warninga i leci powiadomienie. Wiele razy dupę uratowało, zwłaszcza przy CRC, gdzie powoli sektory lecą. Wtedy jest szansa zmigrować/sklonować cały dysk na nowy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
amstel 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 16, 2016 Dziękuje bardzo za odpowiedź. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach