znaczek 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 15, 2016 Witam. -byłbym wdzięczny gdyby ktoś obeznany w temacie napisał kilka słów o parametrach łącza linii neostrada - parametry w załączniku tego posta. Neostrada została aktywowana 3 dni temu. Do centrali jest ok. 7 km pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
oliver84 3 Zgłoś post Napisano Grudzień 16, 2016 Witam. -byłbym wdzięczny gdyby ktoś obeznany w temacie napisał kilka słów o parametrach łącza linii neostrada - parametry w załączniku tego posta. Neostrada została aktywowana 3 dni temu. Do centrali jest ok. 7 km pozdrawiam Margin przy downloadzie juz na granicy stabilności masz ok 6 a max taki próg przyjmuje sie 5, tlumienie ogromne 67dbm. Czyli nic wielkiego nie wyciągniesz z tego lacza jak te podane synchro 2,5Mbit Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość l3szcz Zgłoś post Napisano Grudzień 21, 2016 Zgadzam się.Mam podobną sytuację w domu, do centrali ok. 5 km, w umowie mamy do 10 Mbps a wychodzi lekko 1.5 Mbps choć wcześniej hulały 3 Mbps. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Grudzień 21, 2016 Zgadzam się. Mam podobną sytuację w domu, do centrali ok. 5 km, w umowie mamy do 10 Mbps a wychodzi lekko 1.5 Mbps choć wcześniej hulały 3 Mbps. Czasami orange zmniejsza prędkości dla stabilniejszego połączenia. Bez gwarantowanego łącza niestety tak już będzie. Ja mam teraz 80/8 z gwarancją chyba 20/2 albo 20/4. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
JakubC 43 Zgłoś post Napisano Grudzień 22, 2016 Margin przy downloadzie juz na granicy stabilności masz ok 6 a max taki próg przyjmuje sie 5, tlumienie ogromne 67dbm. Czyli nic wielkiego nie wyciągniesz z tego lacza jak te podane synchro 2,5Mbit po linku widać, że synchro jest "dynamiczne" aka "do " więc margin będzie zawsze około 6, jakby mu obniżyć synchro to będzie wysoki margin. DSLAMy są tak ustawione (+ dlm), żeby złapać najwięcej jak się da ale poniżej 6 nie schodzić. Chyba, że ktoś ma np taryfę 10Mbit i synchronizuje mu się na full to wtedy margin zostanie "zapasowy". Po prostu 6 w marginie to brak zapasu bo poniżej już jest niestabilnie. Parametry łącza jak na odległość - OK, ale technologia tragiczna. Zweryfikuj okablowanie w domu bo to ma ogromne znaczenie (włącznie z gniazdkami) i sprawdź synchro. Jak się nie podniosło to zobacz czy margin podskoczył do góry, wtedy odczekac będziesz musiał trochę aż DLM ponownie zbada stan linii i pozwoli Ci na wyższe synchro. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach